Джон Маккейн. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Американският сенатор Джон Маккейн определи събитията в Либия като PR преврат.

В интервю за CBS News Маккейн каза: „Съгласен съм, че сега в Либия стана, да кажем, PR преврат, но падането на режима е неизбежно. Не знам колко време ще е необходимо за това, но това със сигурност ще стане“.

Той заяви, че от либийските затвори трябва да бъдат освободени стотиците, а може би хиляди политически затворници.

Пред Fox News пък бившият кандидат за президент на САЩ, сега сенатор Маккейн заяви, че събитията в Либия, където опозицията практически свали лидера на страната Муамар Кадафи, трябва да бъдат предупреждение за Русия и Китай.

„Такива места като Китай, Русия ... Там всичко е много неспокойно. Хората искат свобода, а народът на Либия постигна именно свобода“, убеден е сенаторът републиканец от Аризона.

Според него обаче следващият след Кадафи ще е президентът на Сирия Башар Асад, който скоро ще изгуби властта си.

Маккейн е убеден, че арабската пролет ще продължи и ще се разпространи в цял свят, „неслучайно в Сирия с нова сила започна борбата, провеждат се демонстрации“. „Мисля, че с наша помощ, не говоря за пари, но с нашата технологична помощ, а и с други методи, при тях нещата ще се получат“, отбеляза Маккейн.

Маккейн смята, че всяка диктатура в момента е в опасност. Макар че в арабските страни се пролива кръв и ние не знаем кога ще приключи това, мисля, че за гражданите това носи по-добро бъдеще, каза той, цитиран от NEWSru.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase