Снимка: Reuters
fallback

Режимът на Кадафи рухва - победоносната офанзива на либийската опозиция срещу Триполи, последния бастион на Муамар Кадафи, е водеща тема за всички западни издания.

Подчертава се, че обстановката в Триполи непрестанно се мени и то с такава скорост, че е трудно да се обобщи какво точно се случва.

40-годишното управление на Муамар Кадафи рухва с главоломна скорост, отбелязва в. "Вашингтон пост". Краят на играта в Либия наближава, допълва американското издание в коментарна статия.

Oще по темата

Според западни разузнавания в последните пет дни семейството на Кадафи, предчувствайки края, е прехвърлило пари и други авоари извън страната и пак според тези източници полковникът е напуснал Триполи, но е все още в Либия, пише вестникът.

В друга статия "Вашингтон пост" отбелязва, че опозицията е срещнала по-малка съпротива от очакваното по време на настъплението срещу Триполи. За пример се посочва страховитата елитна бригада на Хамис Кадафи, един от синовете на Муамар Кадафи, чиято съпротива е била доста слаба.

Координирането на действията с НАТО помогна на либийските опозиционери да превземат Триполи, отбелязва друг американски вестник - "Ню Йорк таймс". Ударите на натовските самолети в последно време станаха все по-прецизни и САЩ организираха непрестанно наблюдение на районите, контролирани все още от либийските военни, като за целта използваха безпилотни самолети, за да откриват, проследяват и извършват удари по тези сили, допълва вестникът.

В същото време Великобритания, Франция и други страни разгърнаха специални сили на място в Либия, за да помогнат за обучаването и въоръжаването на бунтовниците.

В. "Уолстрийт джърнъл" обръща внимание на икономическото измерение на бъдещата победа на либийската опозиция в цяла Либия. Тази победа вероятно ще окаже допълнителен натиск върху цените на петрола да тръгнат надолу.

Изданието посвещава и коментарна статия на арестуването на Сейф ал Ислам, един от синовете на Кадафи. Това развитие слага край на неговата доста необичайна дипломатическа кариера, пише вестникът и припомня, че именно Сейф ал Ислам беше сочен за приемник на баща си и за наследник на огромното либийско петролно богатство.

Как и кога режимът на Кадафи ще падне окончателно вече е много по-маловажен въпрос, отколкото кого и какво ще донесе новата ера в Либия, пише в редакционна статия друг британски ежедневник "Гардиън".

Преходният национален съвет с помощта на съветите на западняците вече има план за бъдещето на Либия. В него една от важните точки цели да избегне грешките, допуснати в Ирак, и така въоръжените сили в Либия няма да бъдат разпуснати, като се случи в Ирак, а част от тях ще бъдат задържани.

Вестник "Индипендънт" предупреждава, че опозиционните сили може и да са изпълнени с еуфория, но не бива да се забравя, че те са разделени. Много опозиционни военни вече заявиха, че няма да се подчиняват на заповедите на Преходния национален съвет - политическия орган на бунтовниците и това буди безпокойство за бъдещето на Либия, отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

54

до 46

преди 12 години

Мутант си ти!Какъв червен Кадафи,мутирала плесен?Ако беше какво търсеше Тони Блеър там,защо го прегръщаше Саркози,протолазмо??Мутирал си ти,но си плод на мутирали маймуни!Мозъчето ти стига да повтаряш папагалски това,което е проехтяло в кухата главица и толкова!Мутант от чалгаджийското поколение както и оня,дето привества западния модел в Либия!Мутирали папагали!!!

53

666

преди 12 години

О,прости български ***!Още снощи ББС предава,че Кадафи си е върнал завзетия град и че има само стрелба в отделни квартали на Триполи!Какви бягства,какви простотии още ще измисляте за да манипулирате другите!Убеден съм,че българските *** не само са *** манипулатори,но са и неграмотни!!!Западни разузнавания им съобщили!!!!Точно на тях!!!Стига манипулации,журналисти-*** на този,дето плаща!!!

52

до 46

преди 12 години

Какъв равен старт приказваш. В първата нощ на демокрацията си легнахме всички еднакво богати ( ако по ти харесва еднакво бедни) На сутринта едни станаха хиляди пъти по богати Значи цяла нощ не са спали а са крали Крали са от националното богатство на България градено от две поколения Това което нашите богаташи натрупаха за 20 гд в белите страни се трупа за 2 даже 3 поколения И никой на никого не търси сметка защото Гарван на гарван око не вади От тук на сетне либийците ще ядът куреца.

fallback