Снимка: Reuters

Европейският съюз е силно обезпокоен от здравословното  състояние на бившия украински премиер Юлия Тимошенко, която е задържана под стража от 5 август и страда от неизяснена болест, съобщи Франс прес.

"Много се безпокоим от здравословното състояние на г-жа Тимошенко. Здравето й се влошава и украинските власти трябва да й гарантират подходящо лечение", заяви говорител на върховния представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън.Шефът на делегацията на ЕС в Киев е поискал от украинските власти да се срещне с Тимошенко в затвора.

"Очакваме отговор от властите", заяви говорителят на Аштън Майкъл Ман.

ЕС и Украйна в момента водят преговори за споразумение за асоцииране, които Киев иска да приключи до края на годината.

"Искаме да продължим преговорите с Украйна. Но развоят на събитията на място не е особено положителен", посочи Ман. Вчера адвокат на Тимошенко заяви, че клиентката му страда от неясна болест. Дясната ръка на Тимошенко - депутатът Олександър Турчинов заяви, че по цялото й тяло са се появили синини от спукани кръвоносни съдове.

Още по темата
Украинската затворническа администрация заяви, че Тимошенко вчера е отказала да бъде прегледана от медицинска комисия, включваща заместник-министър на здравеопазването и няколко доктори на медицинските науки.

Тимошенко настоява да бъде прегледана от личния си лекар.

Юлия Тимошенко от 24 юни е на съд за злоупотреба с правомощията си като премиер през 2009 г., когато разрешила подписване без съгласието на правителството на договори за внос на руски газ на твърде високи цени.

 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase