Валентин Николов. Снимка: Булфото

Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще вземе решение дали да оттегли промените в закона за приватизация и следприватизационен контрол, обяви в НС зам.-председателят на ПГ Валентин Николов.

С тях се предлага от забранителния списък за раздържавяване да бъдат извадени миноритарен дял от "Български пощи", както и АДИС, Военното издателство и аудио-видео "Орфей".

Вчера ръководството на партията трябвало да обсъди казуса, но то не е успяло да се събере заради празника на МВР.

Затова и групата е решила точката да бъде изтеглена от седмичната програма на НС.

От левицата и Синята коалиция категорично се обявиха против приватизацията на „Български пощи“. Те съзряха в законопроекта лобистки интереси и нечисти игри.

„Във всички случаи е правилно този дебат да се състои сега, защото пощите са на голяма загуба, това е неефективна и нереформирана система и тя трябва да се оптимизира по някакъв начин ударно“, категоричен е Валентин Николов.

„Ако не изтеглим закона, тогава Министерският съвет може да реши дали и по каква методология да ги приватизира, като миноритарният дял бъде продаден на стратегически инвеститор“, добави той.

Депутатът отрече управляващите на всяка цена да искат да продават имотите на "Български пощи" и да има скрити мотиви за това.

Още по темата
Единственият аргумент е, че дружеството губи и в един момент може и да не е в състояние да плаща възнагражденията на служителите, подчерта Валентин Николов. 

След като стана ясно, че управляващите изтеглиха от дневния ред на Народното събрание точката за промяна на закона за приватизация и следприватизационен контрол, с което държавното дружество се изважда от забранителния списък за приватизация, синдикатите отмениха протеста на служителите в "Български пощи", който трябваше да се проведе на 7 юли.

От синдикалната федерация на съобщенията към КНСБ обаче ще продължат събирането на подписи срещу изваждането на "Български пощи" от забранителния списък за приватизация, като подписката ще бъде връчена на премиера Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase