Снимка: БГНЕС/EPA

Руският президент Владимир Путин заяви, че иска да изгради "надеждна архитектура за сигурност" в Азиатско-тихоокеанския регион по време на държавното си посещение във Виетнам. То беше част от двудневната му обиколка в Азия, която бе възприета като предизвикателство към Запада, предаде Ройтерс.

Ден след като подписа споразумение за взаимна отбрана със Северна Корея, Путин Путин бе приветстван с 21 топовни салюта на военна церемония във Виетнам и посрещнат от двама от комунистическите лидери на страната, като единият от тях му отправи щедри похвали.

Путин е допринесъл за "мира, стабилността и развитието" в света, заяви президентът на Виетнам генерал То Лам.

Посещението на руския президент предизвика критики от страна на Съединените щати и съюзниците им, които се отнасят към Путин като към парий и неведнъж за изразяали недоволство, че не бива да му се предоставя трибуна, от която да защитава войната на Русия в Украйна.

Русия и Виетнам подписаха споразумения по въпроси, включващи енергетиката, подчертавайки насочването на интересите на Москва към Азия, след като Западът наложи санкции на Русия заради конфликта в Украйна.

"Твърдо сме решени да задълбочим всеобхватното стратегическо партньорство с Виетнам, което остава сред приоритетите на руската външна политика", заяви Путин, цитиран от руски медии.

Руската държавна новинарска агенция ТАСС отбеляза, че двете страни имат общ интерес от "развитието на надеждна архитектура за сигурност" в региона, основана на неизползването на сила и мирното разрешаване на спорове, без място за "затворени военно-политически блокове", позовавайки се на думите на руския президент.

На пресконференция в края на посещението си във Виетнам Путин обвини военния алианс НАТО, че създава заплаха за сигурността на Русия в Азия, съобщи ТАСС.

Подписаните в Ханой 11 пакта не са на същото ниво като знаковото споразумение за взаимна отбрана, сключено със Северна Корея. Въпреки това топлото посрещане на Путин е пиар успех за руския лидер, който има издадена заповед за арест от Международния наказателен съд заради предполагаеми военни престъпления в Украйна - обвинения, които той напълно отрича, отбелязва Ройтерс.

Нито Русия, нито Виетнам са страни по Римския статут на Международния наказателен съд.

"Триумфалното посрещане на Путин в Ханой ще бъде контрапункт на неотдавнашните неуспехи на Русия", заяви Карлайл Тейър, почетен професор в Академията на австралийските отбранителни сили, изброявайки мирната конференция за Украйна в Швейцария и новите санкции на Европейския съюз срещу Русия.

Пиар значението на тази блицобиколка за Путин беше подсилена от факта, че Виетнам, за разлика от Северна Корея, поддържа приятелски отношения със САЩ и техните съюзници, казва Закари Абуза, професор в Националния военен колеж на САЩ.

"Въпреки че имаше далеч по-малко фанфари и перформативни аспекти, отколкото в Северна Корея, това посещение все пак бе важно за Путин, защото Виетнам всъщност е важен участник в световната икономика, а не някаква комично зла държава парий", каза Абуза.

Ройтерс съобщи, че помощник държавният секретар на САЩ за Източна Азия и Тихия океан Даниел Критенбринк ще посети днес Виетнам, за да подчертае ангажимента на Вашингтон да работи с Ханой за осигуряване на свободен и отворен Индо-тихоокеански регион, съобщи Държавният департамент на САЩ.

Държавният департамент съобщи, че Критенбринк, висш американски дипломат в Източна Азия и бивш посланик във Виетнам, ще се срещне с висши виетнамски правителствени представители, "за да подчертае силния ангажимент на САЩ за прилагане на Всеобхватното стратегическо партньорство между САЩ и Виетнам и във връзка с работата с Виетнам в подкрепа на свободния и отворен Индо-тихоокеански регион", се казва в изявлението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase