Снимка: Reuters

Манчестър преживя снощи най-тежките безредици от 30 години насам, призна заместник-началникът на  градската полиция Гари Шуън.

През последните часове полицията на Манчестър бе изправена пред извънредно равнище на насилие от страна на групи престъпници. "Това не беше нищо повече от безсмислено насилие без абсолютно никакво зачитане на хората, техния живот или собственост", коментира той.

"Нека да е ясно - няма някаква искра или  усещане за несправедливост, което да е довело до подобно насилие", заяви Шуън.
Той съобщи, че е поискал подкрепления от полицията в Нортъмбрия, Стафорд и Северен Уелс. Връщаме си контрола улица по улица, заяви полицейският началник. 

Насилието започна в предградието Солфорд следобед, където тълпите хвърляха запалителни бомби по магазини и грабеха дизайнерски дрехи, скъпа електроника, електроуреди и алкохол. До полунощ бяха арестувани 47 души и полицията заяви, че арестите ще продължат.

Младежи нападнаха полицаите, охраняващи магазин "Лидъл", и го разграбиха, след което го подпалиха.  По-късно хаосът обхвана и центъра, където бе подпален магазин "Мис Селфридж" на Маркет стрийт.

Търговският център Арндейл затвори рано, след като банда от около 25 младежи нухлу  вътре и се опита да разбие бутик за спортни стоки.

Още по темата

Говорителят на общината Пат Карни заяви, че Манчестър е преживял един от най-тежките дни в историята си. "Бях поразен и ужасен от възрастта на някои от тези хулигани. Говорим за деца на 9, 10, 11 години, които качулки на главите се  разхождаха по главната търговска улица, сякаш са на купон",  сподели той. 

Безредиците продължиха и след полунощ, когато банди от по 10-20 души тичаха по тъмните улици, преследвани от полицейски хеликоптер, пише БТА.

Хаосът се разпространи в Централна и Северна Англия, но в Лондон бе спокойно след демонстрацията на сила от полицията,  която утрои обичайния брой на патрулиращите полицаи до 16 000 души.

Безредиците започнаха заради убийството на 29-годишния Марк Дъган, който беше застрелян от полицията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase