Снимка: Reuters

Директорът на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан подаде оставка заради обвинения в сексуално нападение, предаде АФП.

Пълният текст на изявлението на Строс-Кан гласи: „С безкрайна тъга се чувствам принуден днес да представя на борда на директорите оставката си от поста изпълнителен директор на МВФ. Мисля преди всичко за съпругата си,  която обичам повече от всичко, за децата си, за семейството си, за приятелите си.

Мисля също и за колегите си във Фонда – заедно свършихме страхотни неща за последните над 3 г. Бих искал да кажа на всички, че с цялата възможна твърдост отричам всички обвинения, които са повдигнати срещу мен.

Искам да предпази институцията, на която служих с чест и отдаденост, и преди всичко бих искал да посветя цялата си сила, време и енергия да докажа невинността си”.

Строс-Кан бе задържан в събота след повдигнати обвинения от камериерка, работеща в хотела, в който французинът е бил отседнал.

Съдът в Ню Йорк днес ще разгледа отново искането на адвокатите на Доминик Строс-Кан клиентът им да бъде освободен под гаранция, съобщиха световните агенции, цитирайки говорител на прокуратурата.

На заседание в понеделник съдията реши Строс-Кан да остане в ареста.

Още по темата

Той отхвърли предложението на защитата му да бъде пуснат под гаранция от един милион долара, заради опасения, че може да избяга във Франция.

Този път адвокатите се надяват да постигнат разрешение за временното му освобождаване. 

Те смятат да предложат мерки за стриктно наблюдение на Строс-Кан, например да му бъде поставена електронна гривна, която да показва местонахождението му или да предаде паспорта си, както и други "много стриктни условия", които ще направят бягството му от САЩ невъзможно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase