Доминик Строс-Кан. Снимка: Reuters

Шефът на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан е поставен под наблюдение за предотвратяване на самоубийство в затвора "Райкърс айлънд", съобщи американската телевизия Ен Би Си.

Охраната на затвора проверява Строс-Кан на всеки 15 до 30 минути и изисква арестуваният да е облечен в затворнически комбинезон и да носи обувки без връзки.

Още по темата

Това е поискано от медицински екип на затвора като превантивна мярка. Правилникът изисква за всеки задържан да се направи преценка дали има риск да се самонарани или да нарани други хора.

Същевременно стана ясно, че Управителният съвет на МВФ смята да се свърже със Строс-Кан, за да разбере дали възнамерява да остане на поста си. Това съобщи Ройтерс като цитира източници от съвета.

Шефът на МВФ е обвинен в сексуално посегателство и опит за изнасилване на камериерка в нюйоркски хотел. Самоличността на жената не се разкрива.

Строс-Кан отрича обвиненията, но натискът върху него да напусне, за да не вреди на фонда, се засилва.

Двама финансови министри от ЕС вече поставиха въпроса доколко уместно е оставането му начело на МВФ. Някои страни членки на фонда настояват бъдещето на 62-годишния му ръководител да бъде решено неотложно, но други призовават той да не бъде съден прибързано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase