Доминик Строс-Кан. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан е бил арестуван вчера в Ню Йорк и обвинен в сексуално посегателство срещу хотелска прислужница, съобщи "Ню Йорк Таймс".

Нюйоркски прокурор повдигна срещу Строс-Кан обвиненията за опит за изнасилване, за сексуално посегателство и за задържане на човек против волята му.

Адвокатът на Строс-Кан Бенджамин Брафман заяви, че в съда клиентът му ще пледира невинен по обвиненията

По-рано говорител на нюйоркската полиция потвърди ареста и добави, че Строс-Кан е бил разпитан във връзка с обвинението. Жената, подала жалба срещу него, е 32-годишна камериерка. Инцидентът станал в луксозния хотел "Софител" близо до "Таймс скуеър". Според камериерката тя влязла в стаята на Строс-Кан в 1 часа следобед местно време.

Той излязъл от банята гол, хвърлил се върху нея и се опитал да я изнасили, заяви полицейският говорител Пол Браун. Жената успяла да се отскубне, избягала от стаята и известила персонала за случилото се с нея. От управата на хотела повикали полиция, но полицаите установили, че сладострастникът е напуснал панически стаята. изоставяйки мобилния си телефон и други лични вещи.

Полицията проследила Строс-Кан до международното летище "Джон Кенеди", където той се бил качил на самолет на Ер Франс с дестинация Париж. Излитането било забавено и офицери от Пристанищното управление на Ню Йорк и Ню Джърси се качили на борда, арестували Строс-Кан и го предали на детективи от нюйоркската полиция.
Камериерката е получила лекарска помощ заради леките си наранявания.

62-годишният Строс-Кан, който е вероятен кандидат на социалистите в президентските избори във Франция идната година, стана шеф на МВФ през ноември 2007 г., информира още БТА. Преди това той бе депутат в националното събрание и професор по икономика. През октомври 2008 г. Строс-Кан се извини за "грешната си преценка" в афера с негова подчинена, но отрече да е злоупотребил с положението си.

Тогава той поднесе извиненията си на служители на фонда, на Пирошка Наги - жената, с която бе
имал връзка, и на третата си съпруга - известната бивша телевизионна водеща Ан Синклер, заради неприятностите, които им е причинил.

Строс-Кан има четири деца. Той си спечели международно признание като финансов министър на Франция в периода 1997-1999 за това, че подготви страната за еврото, като обузда дефицита й и убеди тогавашния премиер
Лионел Жоспен да подпише пакта на ЕС за финансова сдържаност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase