Снимка: Getty Images/Guliver Photos

България и Румъния отговарят на всички технически условия, но някои страни не са съгласни с тяхното приемане, защото няма доверие, че Шенген функционира добре. Не само в тези две страни, но и другаде в общността. Това признание направи еврокомисарят за вътрешната сигурност Сесилия Малмстрьом.

Тя представи днес нова стратегия за миграцията, приета от Европейската комисия.

В нея се предлага страните членки да получат възможност временно да суспендират действието на Шенгенското споразумение, за да се предпазят от неочаквани вълни от имигранти.

Досега имаше възможност за връщане на проверките само за 30 дни при заплаха за вътрешния ред. Това става от правителствата, които само информират съседите си и Брюксел.

Комисар Сесилия Малмстрьом заяви, че предложението не е за цялостен механизъм за връщане на границите, а само за възможност, която да се прилага "временно", "ограничено" и "при изключително извънредни ситуации".

Предложението ще бъде обсъдено на 12 май от вътрешните министри на ЕС, а как ще изглежда окончателното споразумение, ще стане ясно след срещата на върха на 24 юни на лидерите на Общността, които ще се занимаят изцяло с миграционната политика.

Еврокомисията предлага решенията за възстановяване на граничния контрол да се вземат на европейско ниво, както и въвеждането на европейски проверки за състоянието на границите, каквито сега се прилагат само към страните, кандидатстващи за Шенген.

Още по темата

Малмстрьом подчерта, че връщането на граничния контрол е в начален етап и тепърва заедно с министрите ще се уточнява при какви критерии ще става това. Заедно с вътрешните граници, които през последните 25 г. се затваряха само при спортни събития, ще се засили и контролът по външните граници.

Действието на Еврокомисията идва, след като Италия и Франция настояха за възстановяване на граничните проверки, след като бяха атакувани от 25 000 имигранти, които пристигнаха на италианския остров Лампедуза и в Малта.

"Ние не искаме да превръщаме Европа в крепост, защото се нуждаем от работната ръка, от културата и идеите на хората, които се стремят към по-добър живот в ЕС", заяви комисар Малмстрьом.

Според нея съюзът трябва да остане на висотата на призванието си да дава убежище на нуждаещите се и да бъде по-солидарен към страните членки, които са на предната линия на миграционната вълна.

Еврокомисарят коментира като "незначителен" броя на имигранти, опитващи се да останат в ЕС.

От февруари насам около 25 000 души са пристигнали в Италия и Малта. През миналата година 650 000 души са поискали политическо убежище в ЕС.

Малмстрьом посочи, че документите за самоличност, които Италия даде на 25-те хиляди тунизийци, превръщайки ги в италиански граждани за 3 до 6 месеца, не им позволяват свободно да се движат в Шенген.

Това ще може да стане само ако те имат национален паспорт, пари за издръжка и не са в базата данни на Шенгенската информационна система на издирваните лица.

Стратегията за миграция, приета днес от Еврокомисията, съдържа цял каталог от инициативи, сред които създаване на европейска гранична охрана, засилване на граничната агенция Фронтекс и въвеждане на защитна клауза в директивата за визите, която да предвижда връщане на визовия режим при нарушения и изграждане на съвместни гранични центрове за издаването на визи.

ЕС иска до идната година да се приеме и единната система за предоставяне на убежище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase