Снимка: архив, БГНЕС

Група страни, сред които САЩ и Франция, призоваха за "незабавно спиране на огъня" по границата между Израел и Ливан, съобщиха агенциите, като се позоваха на обща декларация на държавите, отправили апела.

"Приканваме за незабавно спиране на боевете по цялото протежение на ливанско-израелската граница, за да се даде шанс за постигане на дипломатическо споразумение", се казва в съвместното изявление, подписано още от Австралия, Канада, Германия, Италия, Япония, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Катар и Евросъюза. "Призоваваме всички страни, включително правителствата на Израел и Ливан, да приемат без отлагане спирането на огъня."

В декларацията създалото се положение по границата между Ливан и Израел е определено като "нетърпимо". "То крие опасност от по-голямо изостряне на напрежението в региона", се допълва в документа.

Френският външен министър Жан-Ноел Баро каза на заседание на Съвета за сигурност на ООН, че Вашингтон и Париж "разчитат на двете (вражудващи) страни да приемат (предложението) без никакво отлагане".

По думите на Баро Франция, бившата колониална владетелка на Ливан, и САЩ са съгласували със засегнатите страни "окончателните параметри на дипломатическия изход от кризата". Дипломат номер едно на Париж добави, че "войната не е неизбежна".

Американският заместник постоянен представител в ООН Робърт Уд призова Съвета да подкрепи дипломатическите усилия, но не даде подробности относно плана за спиране на огъня.

"Работим с други страни по предложение, което се надяваме да донесе спокойствие и да позволи обсъждането на дипломатическо решение", каза той.

Ливанският премиер Наджиб Микати подкрепи френско-американската инициатива, която по думите му "се радва на международна подкрепа и която ще сложи край на тази нечистоплътна война".

Той призова Съвета за сигурност "да гарантира изтеглянето на Израел от всички окупирани ливански земи и прекратяването на нарушенията, които се повтарят почти ежедневно".

Израелският постоянен представител в ООН Дани Данон каза пред журналисти в централата на Обединените нации, че желанието на Израел е да се стигне до спиране на боевете и връщане на хората от пограничните райони по домовете им.

"Всички искаме това. То ще се случи или преди, или след война. Надяваме се да е преди."

В обръщение към Съвета снощи Данон не спомена нищо за преговори за прекратяване на огъня, но посочи, че страната му "не се стреми към пълномащабна война".

И Данон, и Микати потвърдиха ангажимента на правителствата си към резолюцията на Съвета за сигурност, сложила край на войната между Израел и Хизбула в Ливан през 2006 г. Въпреки че така и не е изпълнена докрай, тя предвижда спиране на бойните действия, изтегляне на израелските сили и замяната им от части на ливанската армия и сини каски на ООН и разоръжаване на всички въоръжени групировки, включително на Хизбула, отбелязва Асошиейтед прес.

Данон призова за незабавно пълно прилагане на резолюцията.

В изявление президентите на САЩ и Франция Джо Байдън и Еманюел Макрон призоваха за уреждане на ситуацията по границата "така, че мирните граждани да могат да се завърнат по домовете си".

Двамата лидери допълват, че "в последните дни са работили по общ призив за временно примирие, което да даде шанс на дипломацията и да предотврати по-нататъшното изостряне на противопоставянето в региона".
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase