Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Работната група към Съвета на ЕС, заета с разширяването на Шенгенското пространство, е одобрила във вторник единодушно и окончателно техническата готовност на България за присъединяване към свободната от граничен контрол зона. Това съобщи ръководителят на Постоянното представителство на България към ЕС посланик Бойко Коцев, предаде БТА.

Той уточни, че допълнителни въпроси към страната ни в хода на процедурата след първоначалното одобряване на докладите за техническата ни готовност не са били задавани. Във вторник въпроси е поставил представителят на Франция и е получил изчерпателни отговори, добави посланикът.

С решението от вторник приключва напълно техническата фаза по оценяването на страната ни, а оттук нататък следва формирането на пълно единодушие на министрите на правосъдието и вътрешните работи на страните от ЕС, които предстои да приемат окончателното политическо решение. Посланик Коцев изрази очакване това да се случи до края на годината.

Още по темата

Той уточни, че на 7 юни предстои Европейският парламент да вземе решение по доклада на евродепутата Карлуш Коелю за готовността на България и на Румъния за Шенген. Докладът, който в понеделник бе одобрен от комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи на Европарламента, заключава, че страните са изцяло готови технически за членство в зоната. Парламентарната комисия отхвърли снощи предложенията приемането на България и Румъния да бъде отложено за неопределен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase