Снимка: Reuters

Джулиан Асандж, добил световна популярност с интернет страницата си за разкриване на секретни политически документи WikiLeaks, не вярва, че социалните мрежи са полезни за демократични революции. Дори напротив. В интервю за Russia Today Асандж нарича Facebook „най-ужасяващата машина за шпионаж, изобретявана някога”.

„Това е най-голямата и пълна база данни за хора, техните имена, взаимоотношения, адреси, местоположение. И всичко това е базирано в САЩ. Тоест на разположение е на американското разузнаване”, разсъждава Асандж, който е подсъдим по обвинение в изнасилване в Швеция.

На всекиго трябва да е ясно, че когато добавя приятели във Facebook, всъщност работи безплатно за тайните служби, казва Асандж.

Още по темата

За него Facebook, Google и Yahoo са изградили структурите си така, че да са в услуга на тайните служби при нужда. Според Асандж не може да се твърди, че Facebook е продукт, ръководен от правителството. Но правният и политически натиск върху компанията я подчинява на интересите на Вашингтон.

Говорител на Facebook обаче отрече компанията да прави каквото и да е, за което няма право. Не реагираме на натиск, никога под натиск не сме разкрили данни, пише говорителят за „Ню Йорк дейли нюз“.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase