Основателят на скандалния сайт Уикилийкс Джулиан Асандж. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Поверителни и много подробни полицейски доклади от разследването на основателя на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж по обвинения в изнасилване и сексуална агресия се оказаха достъпни в интернет, съобщи Франс прес.

Документите на шведски език на шведската полиция, прегледани вчера от АФП на сайта www.scribd.com, били изпратени по факс през ноември миналата година от шведския адвокат на Асандж Бьорн Хюртиг на британската му колежка Дженифър Робинсън.

Робинсън защитава създателя на "Уикилийкс" във Великобритания, където той е под домашен арест в резултат на международна заповед за арест, издадена от шведската прокуратура.

Заглавната страница с подписа на Хюртиг информира, че документите съдържат защитена от закона информация, предназначена единствено за Асандж и никой друг.

Следват 96 страници във формат PDF, които възпроизвеждат полицейски доклади от разпитите на Асандж, от разпитите на двете жени, предизвикали съдебното преследване в Швеция срещу него за изнасилване и сексуално посегателство, както и резултатите от съдебната медицина.

За 7 и 8 февруари в Лондон е насрочено съдебно заседание, на което британският съд трябва да се произнесе по екстрадирането на Асандж в Швеция.

Тридесет и девет годишният австралиец отрича обвиненията, твърдейки, че те са част от кампания за оклеветяването му и за дискредитиране на "Уикилийкс" в момент, когато специализираният в публикуване на секретни документи сайт си навлече гнева на Вашингтон, огласявайки публично тайни военни и дипломатически документи на САЩ.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase