Снимка: БГНЕС
fallback

При нападение, извършено от неизвестни лица срещу Баксанската ВЕЦ в Кабардино-Балкария, са загинали двама охранители, пострадали са най-малко още двама души.

По различни данни във ВЕЦ-а са станали до четири експлозии.

От компанията „РусГидро“, която управлява електроцентралата, съобщиха, че около 4,20 ч. московско време (3,20 ч. бълг. време) в електроцентралата са проникнали неизвестни лица, убили са охранителите, заложили са взривни устройства в машинната зала и са ги взривили.

От компанията заявиха за ВВС, че експлозиите са били три. Дадената от институциите информация за броя на взривове се разминава: по данни на следствието е имало четири експлозии, а една е била предотвратена.

В болница са откарани най-малко двама от служителите в електроцентралата.

РИА Новости съобщава, че автоматите на убитите охранители са изчезнали. Източник на агенцията каза, че те са били откраднати от нападателите, които са се укрили.

Екстремистите са пристигнали с два товарни камиона, били са шестима души, казаха за АП от МВР на Кабардино-Балкария.

След експлозиите в електроцентралата е избухнал пожар, но пристигналите пожарникари не са могли веднага да започнат гасенето, тъй като в машинната зала са останали невзривени бомби и първо сапьорите е трябвало да разминират помещението, съобщават за РИА Новости от правоохранителните органи.

По последна информация пожарът е потушен.

От Министерството на извънредните ситуации съобщиха, че са повредени първият и вторият агрегат на централата, третият е в работно състояние.

На мястото на взривовете работят спешните служби, Федералната служба за сигурност и МВР.

„РусГидро“ засилва охраната на всички свои ВЕЦ-ове в южните региони на Русия, съобщи прессекретарят на компанията Елена Вишнякова.

Водноелектрическата централа на река Баксан е построена през 1930-1936 г., мощността й е 25 МВт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 13 години

в Руската Федерация са арестувани 630 турски шпиони, един от които се е опитал да изнесе секретни документи от авиационния завод в Казан. През октомври същата година между ръководителите на специалните служби на двете страни е имало среща, последвана от още две. На тях са постигнати договорености, които Турция продължава да не спазва.

21

Анонимен

преди 13 години

Дали свободата на 10 милиона Българи на Волга поробени от пет века може да бъде разменна монета в нашата политика?Уважаеми номер 20, защо ме караш да обричам на робство моите братя за да имам право да поробвам други.Аз съм Българин и не мога да допусна други Българи да робуват и да не могат да се самоопределят като Българи.Ако в източните Родопи и Добруджа има хора които се самоопределят като турци те са имали достатъчно възможности да бъдат свободни през последните 20 години тъй като държавата не упражняваше никакъв контрол.

20

до 16

преди 13 години

Драги ми Номер 16, забелязвам у тебе напористи чувства и подкрепа към онеправданите народи!! Предлагам ти да направиш кратко проучване през Родопите, Кърджали, Асеновград, Търговище, Добрич и т.н. Да пуснеш една анкетаА) да бъдете част от България Б) да бъдете част от ТурцияСлед това ти предлагам с лека ръка да присъединиш упоменатите територии към Турция.На който не му се отдава да мисли - да не лае...

fallback