Снимка: Pixabay

Харчим повече пари при картови плащания, отколкото когато плащаме в брой. Ново проучване твърди, че това е свързано с физическото представяне на парите в банкноти, когато купуваме в брой, което ни кара да внимаваме повече за бюджета си.

Изследването е на екип учени от Австралия - от университетите в Аделаида и Мелбърн. Изглежда, че плащането без пари в брой, чрез телефон или карта, ни кара да сме по-малко стриктни с бюджета си в сравнение с плащането в брой, най-вероятно защото няма физическо представяне и визуализация на изразходваната сума.

Лаклан Шомбургк, маркетинг изследовател в университета в Аделаида, споделя, че, за да избегнем преразхода, е добре да носим пари в брой. Може и да е дребна сума. Това действа като вид самоконтрол, пише “Труд”.

Изследователите казват, че когато плащаме в брой, сме по-внимателни с парите. "Ако нещо не се предава чисто физически, е лесно да се изгуби от поглед колко се харчи", обясняват те. Разликата в разходите е "малка, но забележима", допълват изследователите.

Установена е и връзка между по-благоприятните икономически условия и честото използване на безкасови плащания, въпреки че това леко намалява с времето. Проучването потвърждава и нещо, което е отдавна известно - безкасовите методи на плащане стават все по-разпространени.

Този ефект на привикване вероятно ще се увеличи, докато светът се движи към общество без пари в брой.

"Преходът към безкасово общество изглежда почти неизбежен. Мисля, че това изследване е от решаващо значение, защото хвърля светлина върху един пренебрегван аспект от този преход: как методите на плащане влияят върху поведението ни при харчене", казва Шомбургк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase