Снимка: ЕПА/БГНЕС

57-годишният нидерландец Марк Рюте е новият генерален секретар на НАТО. Той е най-малкото от седемте деца в семейството на Иззак и Мике. Мечтае да стане пианист, но пътят му не го отвежда до музикалната сцена, а до вземане на решения в политиката.

Рюте не е обвързан, а безбрачието му неведнъж е предизвиквало медийни спекулации. Политикът спокойно отклонява въпросите за личния си живот и отговоря кратко, че е “щастлив”. Описва себе си като "човек на навика и традициите" и прекарва целия си живот в Хага, където преподава на доброволни начала. "Марк не обича промените, винаги иска едно и също нещо", казва Марко Римелзван, неговият фризьор.

В политиката е изветен с уменията си да балансира и това може да му е от полза, за да преведе НАТО през трудните му периоди в бъдеще. Очаква се новият генерален секретар на НАТО да стъпи в длъжност на 1-ви октомври. Той ще бъде четвъртият нидерландец, начело на Алианса, допълва БГНЕС.

Сдържаността на Рюте му носи и няколко прякора, с които той е известен в политическите среди - “Тефлоновия Марк”, зарад устойчивостта му пред лицето на скандала и "Укротителя на Тръмп" заради способността му да се разбира с бившия президент на САЩ.

Първото качество му позволи да остане министър-председател в продължение на 14 години, най-дълго в страната, като преживя оставката на правителството си през 2021 г., след скандал за социалните помощи. В крайна сметка той подаде оставка миналата година след вътрешни борби в коалицията му по въпроса за предосъавянето на убежище за бежанци.

Втората компетентност може да се окаже от решаващо значение начело на НАТО, с възможното завръщане на власт на Тръмп, който е пословично скептичен по отношение на ангажимента на Съединените щати към алианса. На него се приписва заслугата да спаси срещата на върха на НАТО през 2018 г., като разговаря с Тръмп за разходите за отбрана. Той също така прояви типичната нидерландска откровеност с бившия републикански президент по време на посещението си във Вашингтон през 2018 г., където го прекъсна с решително "не", когато той заяви, че би било "положително" да не се постигне търговско споразумение с ЕС.

Неотдавна Рюте отново беше откровен на Мюнхенската конференция по сигурността, като заяви, че Европа трябва да работи "с всички на терена”, припомня автора на статията Шарлот Ван Оуверкерк за АФП.

"Цялото това мрънкане и стенания за Тръмп, чувам го постоянно през последните няколко дни, нека да спрем", каза тогава Рюте.

По темата “Украйна” - Рюте оглави усилията за снабдяване на страната с изтребители F-16 - решение, определено като "историческо" от президента Володимир Зеленски по време на пътуване до Нидерландия. "Украйна трябва да спечели тази война. За нейната и нашата сигурност", каза човекът, който не се поколеба да опише руския президент Владимир Путин като "студен, брутален и безмилостен" малко след руската инвазия в Украйна.

За да стане ръководител на НАТО, Рюте показа големи дипломатически умения, за да убеди основните въздържатели - Турция и Унгария. Унгарците дори му се обидиха, когато той заяви, че Будапеща не трябва да бъде част от ЕС след приемането на закон, забраняващ популяризирането на ЛГБТК съдържание сред непълнолетни.

Освен това той разгневи южноевропейските държави с твърдата си позиция по отношение на плановете за финансово спасяване, което му спечели още един прякор: "Г-н Не".

Новият генерален секретар на НАТО се гордее, че е “нормален”. Освен това ходи с велосипед на работа и по срещи с чуждестранни лидери и не се притеснява да пазарува сам в супермаркетите. Когато ходи на аудиенция с краля на Нидерландия, шофира собствения си Saab.

Рюте не спира да показва, че нищо човешко не му е чуждо, въпреки високите постове, които заема. Във видеоклип, станал популярен в социалните мрежи, той настоява да почисти кафето, което току-що е разлял в една от правителствените сгради, под аплодисментите на служителите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase