Снимка: архив, БГНЕС

98-годишна украинка каза, че е извървяла 10 километра под руски обстрел, предаде Ройтерс. Агенцията допълва, че по думите на жената тя си е помагала при ходенето с импровизирани бастуни и спяла на земята, бягайки от окупираното от руските сили село Очеретине в Донецка област, в опит да достигне територия под контрола на Киев.

Жената, която се казва Лидия Степановна, заявява във видео, разпространено вчера от украинската полиция в социалните мрежи, че е вървяла без вода и храна и няколко пъти е падала, но нейният "характер" я е движил напред.

"Преживях онази война (Втората световна) преживявам и тази война", казва седналата на легло в приют Степановна, облечена в палто, което не ѝ е по мярка, и със забрадка на главата, а в ръката си все още стиска дървена пръчка, която е използвала като бастун, отбелязва Ройтерс.

"Останах без нищо. Напуснах моята Украйна пеша", добавя тя, като посочва, че войната, която сега Русия води срещу нейната страна, по нищо не прилича на Втората световна война.

"Домове се изгарят и дървета се изкореняват", казва тя.

Украинското министерство на вътрешните работи каза в изявление на своята интернет страница, че жената е открита от украински военнослужещи вечерта и е предадена на полицията, която я е отвела в приют за евакуирани граждани.

"Служителите на правоохранителните органи издирват нейни роднини", пояснява министерството.

Ройтерс посочва, че за момента не е ясно къде е намерена жената. Агенцията обръща внимание на факта, че навлязлата в третата си година руска инвазия е оставила милиони украинци без дом, след като е опустошила техните градове и села.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase