Снимка: архив, БГНЕС

Руските въоръжени сили са установили контрол над още две селища в Харковска област в североизточната част на Украйна, както и над едно селище в Запорожка област на югоизток, казаха днес от министерството на отбраната на Русия, цитирано от Ройтерс.

Още по темата
В изявлението пише, че подразделения от руската войскова група "Север" са превзели селищата Глибоке и Лукянци в Харковска област след интензивни сражения и са напреднали "дълбоко във вражеската отбрана". Министерството спомена и за тежки сражения в други части на Харковска област, където по думите му руски сили са отблъснали три украински контраатаки.

Това представлява поредното от поредица постепенни руски напредвания, които разтревожиха Киев, отбелязва Ройтерс. Силите на Москва този месец напреднаха в Харковска област, където се намира вторият по големина град в Украйна и западни военни анализатори смятат, че това може да представлява опит за установяване на така наречена буферна зона, която да защити съседната руска Белгородска област от украински обстрел и нападения.

Украинските въоръжени сили заявиха късно снощи, че украинските войски са се изтеглили към "по-изгодни" позиции в два района в Харковска област. Те добавиха, че изтеглянето е "последица от вражески обстрел и щурмови действия" и целта му е "да се запази живота на нашите военнослужещи и да се избегнат загуби".

Руското министерство на отбраната каза и че подразделения от войсковата група "Днепър" са напреднали в южната част на Украйна, и че те са установили пълен контрол над селището Работино в Запорожка област.

Украинският Генерален щаб днес заяви, че войските му са отблъснали три руски атаки в направлението на Работино.

Русия каза и че силите ѝ за противовъздушна отбрана са свалили украински самолет МиГ-29, както и 40 дрона и редица произведени в САЩ ракети.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди достоверността на информацията за обстановката на бойното поле чрез независими източници. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase