Снимка: БГНЕС

Пекин "винаги е заставал на страната на мира и на страната на Устава на ООН", когато става въпрос за "украинския въпрос", е заявил китайският външен министър Уан Ий пред американския си колега Антъни Блинкен в телефонен разговор през нощта, както се посочва в доклада на Пекин от дискусията, съобщи "Политико".

Китай "застава на страната на международната общност в убеждаването за мир и насърчаването на преговорите. Тя ще продължи да играе конструктивна роля по свой собствен начин за разсейване на кризата", се казва още в съобщението.

"Държавният секретар Антъни Джей Блинкен разговаря днес, четвъртък, с държавния съветник и министър на външните работи на Китайската народна република Уан Ий", потвърждава четивото на Вашингтон.

Блинкен "изрази загриженост относно войната на Русия срещу Украйна и заплахите, които тя представлява за глобалната сигурност и икономическата стабилност", се казва в изявлението на САЩ.

"Изключително важно е да се поддържат отворени канали за комуникация" между Китай и САЩ, добави по-късно Блинкен в "Туитър".

Още по темата
Пълноценното нахлуване на Русия в Украйна през февруари миналата година се превръща в чувствителна точка в китайско-руските отношения.

След като първоначално заяви, че подкрепя "суверенитета и сигурността" на Москва през юни миналата година, наскоро китайският президент Си Дзинпин предупреди руския си колега Владимир Путин да не използва ядрени оръжия в Украйна по време на размяна на реплики с германския канцлер Олаф Шолц, който тогава беше на държавно посещение в Китай.

Си също така поиска от Германия и Европа "да играят важна роля в призоваването за мир и улесняването на преговорите".

През септември самият Путин призна, че Пекин е изразил "въпроси" и "загриженост" във връзка с войната в Украйна, след срещата си със Си по време на многостранна среща на върха в Узбекистан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase