Снимка: БГНЕС

Китайските военни изпратиха 39 самолета и три кораба към Тайван в 24-часова демонстрация на сила, насочена към острова, съобщи министерството на отбраната на Тайван, цитирано от "Асошиейтед прес".

Военните заплахи на Китай срещу Тайван, за който той твърди, че е негова суверенна територия, се засилиха през последните години и китайските военни изпращат самолети и кораби към острова почти ежедневно.

Между 6 часа сутринта в сряда и 6 часа сутринта в четвъртък местно време повече от 30 китайски самолета пресякоха средната част на Тайванския пролив, неофициална граница, която някога беше приета мълчаливо от двете страни, според Министерството на националната отбрана на Тайван. Сред самолетите имаше 21 изтребителя J-16, 4 бомбардировача H-6 и два самолета за ранно предупреждение.

Още по темата
Тайван заяви, че е наблюдавал движенията на Китай чрез наземните си ракетни системи, както и чрез собствения си флот.

Китайските военни проведоха големи военни учения през август в отговор на посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван. Пекин разглежда посещенията на чужди правителства на острова като фактическо признаване на острова като независим и предизвикателство към претенциите на Китай за суверенитет.

В най-големите си военни учения, насочени към Тайван от десетилетия, Китай изпращаше редовно с кораби и самолети през средната част на пролива и дори изстреля ракети над самия Тайван, които в крайна сметка се приземиха в изключителната икономическа зона на Япония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase