Снимка: БГНЕС

Първата дама на Украйна Олена Зеленска заяви, че страната ѝ иска да увеличи присъствието си в културното пространство на Балканите и в частност на Сърбия, предаде БГНЕС.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба и Зеленска са на официално посещение в Белград по покана на съпругата на президента Александър Вучич - Тамара Вучич. Тази година се навършват 30 години от деня на установяване на дипломатически отношения между Украйна и Сърбия.

Посещението в Белград е белязано от проекти за културна дипломация. Киевският национален университет и Белградският университет подписаха споразумение за научноизследователско, образователно и културно сътрудничество.

По-късно днес Кулеба ще проведе срещa със сръбския премиер Милош Вучевич.

"Нашето взаимодействие продължава от няколко години. Като активен член на срещата на върха на първите дами и господа през септември 2023, г-жа Вучич се придържа към основен принцип на нашата общност: дори меката сила трябва да бъде ефективна, особено когато става въпрос за спасяване на животи и възстановяване на справедливостта", написа Олена Зеленска във Facebook.

"Благодарение на нашите споразумения Сърбия предостави на Украйна линейки - те пристигнаха през първата година от нахлуването, когато линейките не достигаха, и бяха предоставени на центровете за спешна медицинска помощ в Харков и Черкаси", каза още тя.

Заедно с първата дама на Сърбия, министрите на външните работи на двете страни - Дмитро Кулеба и Марко Джурич - откриха украинска лавица (рафт) в белградската библиотека, а по-късно - аудиогид на украински в Белградската крепост.

"Призванието на библиотеките и книгите е да съхраняват знанието, културата и историята. Украинската лавица ще запази и връзката на украинците, живеещи в Белград, с техния дом", заяви първата дама на Украйна.

"Вярвам, че украинското наследство ще се настани в белградската библиотека за дълго време, за да разказва свидетелства за Украйна, като създава разбирателство между нашите страни – силно и трайно. Украйна трябва да увеличи присъствието си в културното пространство на Балканите и в частност на Сърбия. Проектите за културна дипломация трябва да допринесат за това", добави тя.

Посещението се осъществява 10 дни след сформирането на новото сръбско правителство, последвало изборите през декември.

Белград отказва да се присъедини към западните санкции срещу Москва.

Сръбският президент Александър Вучич се е срещал с украинския си колега Володимир Зеленски три пъти от началото на войната в Украйна, винаги в периферията на международни форуми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase