Снимка: БГНЕС/EPA

Украинският президент Володимир Зеленски отново заяви своята позиция, че е невъзможно да преговаря с Русия, предаде ДПА.

"Постоянният тероризъм срещу гражданското население е очевиден отказ на Русия за истински преговори", каза Зеленски във видеопослание тази вечер.

"Тероризмът на държавно ниво е едно от най-тежките международни престъпления“, заяви той.

Преди това руският президент Владимир Путин обвини украинското разузнаване за нападението на Кримския мост, определяйки го като "терористичен акт".

Украинският президентски съветник Михайло Подоляк нарече обвинението "твърде цинично дори за Русия".

Още по темата
"Има само една терористична държава тук и целият свят знае коя е тя", заяви той в Туитър.

Контраофанзивата

Вчера Украйна обяви, че си е върнала контрола върху 1170 квадратни километра от южната Херсонска област, откакто в края на миналия месец започна контраофанзивата си срещу руските сили, заяви говорителката на южното командване на украинската армия Наталия Хуменюк, цитирана от Укринформ.

По думите ѝ украинската армия е постигала светкавичен напредък на североизток, но усилията ѝ да унищожи здраво укрепените руски части на западния бряг на река Днепър в Южна Украйна отнемат повече време и вървят по-трудно. Тя каза в ефира на украинската държавна телевизия, че предстои още много работа за гарантирането на сигурността в отвоюваните територии в Херсонска област.

"Продължава работата по обединяването и разчистването на териториите, провеждат се и операции за стабилизиране на обстановката. В селищата, в които влизаме, има много изненади, оставени от руските окупатори", заяви Хуменюк, цитирана от Ройтерс.

"От началото на контраофанзивата до днешна дата бяха освободени над 1170 квадратни километра в посока Херсон“, допълни Хуменюк.

Украинските власти отдавна казват, че отвоюването на Херсонска област е от първостепенно значение, понеже всяка териториална загуба, която Русия претърпи там, застрашава веригите ѝ за доставки до стратегически важния Кримски полуостров, отбелязва Ройтерс./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase