Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин обвини Украйна в атаката срещу моста към анексирания от Русия Крим, като каза, че това е "терористичен акт".

Путин заяви, че разузнавателните сили на Украйна са имали за цел да унищожат критично важна част от гражданската инфраструктура на Русия. Той говори на среща с ръководителя на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин.

Още по темата
"Авторите, извършителите и поръчителите са украинските тайни служби", категоричен бе Путин."Няма съмнение, че това е терористичен акт, насочен към унищожаване на критична руска гражданска инфраструктура."

Властите съобщиха, че трима души са загинали при взрива на моста. Жертвите са били в близката кола, когато се е взривил камион, твърдят руски служители.

Железопътният и пътният прелез беше открит през 2018 г. и е ключов маршрут за доставки за руската армия в Украйна.

Бастрикин заяви, че граждани на Русия и някои чужди държави са помогнали в подготовката за атаката.

Въпреки че Украйна не е поела отговорност за нападението, хардлайнерите в Москва незабавно призоваха Путин да обяви "контратерористична операция" като отмъщение, премахвайки термина "специална военна операция", който той използва, за да омаловажи обхвата на войната пред руския народ .

Подобен ход може да бъде използван от Кремъл за допълнително разширяване на правомощията на агенциите за сигурност, забрана на митинги, затягане на цензурата, въвеждане на ограничения за пътуване и разширяване на частичната военна мобилизация, която Путин нареди миналия месец – което предизвика изселване на руснаци в наборна възраст .

Генадий Зюганов, ръководителят на Руската комунистическа партия, настоя, че "терористичната атака" трябва да послужи като сигнал за събуждане, като каза в събота: "Дългоочакваните мерки все още не са взети, специалната операция трябва да бъде прекратена в антитерористична операция."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase