Снимка: БГНЕС

Украйна приветства решението на Европейския съюз да блокира вноса на по-голямата част от руския петрол.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че приветства одобрението и на 6-ия пакет от санкции на ЕС, като добави, че времето от над 50 дни между 5-ия и 6-ия пакет е неприемливо.

Още по темата
"Когато между 5-ия и 6-ия пакет от санкции са изминали повече от 50 дни, ситуацията е неприемлива за нас", заяви Зеленски, говорейки заедно с президента на Словакия Зузана Капутова в Киев.

Отделно от това външният министър Дмитро Кулеба заяви в изявление, че "петролното ембарго ще ускори обратното броене до колапса на руската икономика и военна машина", съобщава БГНЕС.

Украинското външно министерство изчисли, че забраната може да струва на Русия "десетки милиарди долари" и похвали Европейския съюз, че "не само затруднява финансирането на агресията от страна на Кремъл, но и укрепва собствената си енергийна сигурност".

Същевременно "Файненшъл Таймс" съобщи, като се позова на високопоставен служител на ЕК, че Европейската комисия (ЕК) ще предложи налагане на мита върху руския петрол, ако членовете на Европейския съюз не успеят да се споразумеят за срок за спиране на доставките по тръбопроводи, които не са обхванати от ембаргото на ЕС.

Източникът заяви, че членовете на общността са готови да се съгласят на мита, ако Будапеща не се съгласи на ясен график за отказ от получаване на петрол по петролопровода "Дружба".

Целта на този ход е да се намалят руските доставки за европейските държави без излаз на море, най-вече за Унгария, или да се принудят руските компании да продават петрол с отстъпка, така че руският бюджет да получи по-малко средства. Както подчертава ФТ, няма да е необходимо съгласието на всички членове на общността, а квалифицирано мнозинство ще бъде достатъчно за въвеждането на мита. Следователно позицията на отделните държави в малцинството няма да бъде решаваща.

"Предпочитаният вариант все още е забрана на вноса на руски петрол", заяви източникът от Европейската комисия, като добави, че позицията на унгарското ръководство отслабва и Брюксел е "готов да разгледа алтернатива" на пълното ембарго, която може да бъде въвеждането на мита.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase