Снимка: БГНЕС

България ще ползва руски петрол до края на 2024. Изключението за страната ни вече е факт и ще бъде подробно записано в детайлното заключение от заседанието на Европейския съвет, което ще бъде публикувано след 2-3 дни. Това заяви премиерът Кирил Петков преди втория ден от заседанието на Европейския съвет.

"За нас беше жизнено важно тази дерогация и хубавото е, че не е са един или шест месеца, а е до 2024, така че да можем да си оправим рафинерията без това да влияе на цената заради смяна на микса. Това дава възможност за рафинерията ни да работи и междувременно да се пренастрои за работа с друг петрол." - каза Петков.

В последните три месеци дадохме безпрецедентна подкрепа на бежанците от Украйна и сега влизаме в друга реалност. Така коментира темата премиерът Кирил Петков в Брюксел. В това отношение сме добър пример в ЕС.

Уверен съм, че условията от 1 юни са добри, само дето не са в хотелите, цитира предложението на вицепремиера Константинова къде ще бъдат преместени чужденците.

"Радвам се, че Пакетът номер шест ще мине", каза той по отношение за спиране на петролните продукти от Русия.

Министър-председателят заяви, че е доволен, че шестият пакет от санкции е факт, тъй като забраната за внос на 90% от руския петрол, който в момента влиза в Европа, ще прекъсне много от финансовите потоци към Русия.

Припомняме: Лидерите на държавите от Европейския съюз постигнаха политическо съгласие за шестия пакет от санкции срещу Русия, който включва ембарго върху вноса на 90% от руския петрол и петролни продукти до края на годината. Българският премиер Кирил Петков съобщи в Брюксел, че България ще получи изключение от ембаргото до края на 2024 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase