Снимка: БГНЕС

Кадри показват как руски танк стреля по апартаменти в Мариупол. Появяват се доказателства, че касетъчна бомба е била използвана за удар срещу гарата в Краматорск. Има опасения относно възможната употреба на фосфор в градовете на Украйна.

Силите на Москва многократно са обвинявани в използване на безразборни оръжия в градовете по време на продължилата седем седмици война в Украйна - пренебрежение към цивилния живот, което вече почти сигурно е довело до хиляди ненужни смъртни случаи.

Предварителна оценка на военните престъпления, извършена от името на 45 членове на ОССЕ, заключи, че Русия е участвала в "ясен модел" на военни престъпления, насочени например към болници, училища и места за подслон през седемте седмици на бойните действия.

Ако руските сили избягваха подобна тактика, "броят на убитите или ранените цивилни щеше да остане много по-малък", отбелязват наблюдателите на ОССЕ.

Русия е обвинена в използване на неуправляеми бомби – тежка артилерия, ракети "Град", бомби, хвърлени от въздуха – в градски райони от наблюдателите на ОССЕ. "По-голямата част от руските атаки в населени райони са извършени с неуправляема артилерия", беше тяхното мрачно заключение в доклад от 99 страници.

Военно престъпление е да се атакуват директно цивилни и да се участва в атака срещу военна цел, която се очаква да причини прекомерна загуба на цивилни животи в сравнение с печалбата на бойното поле – независимо от използваните оръжия.

Филм, заснет от Асошиейтед прес в Мариупол миналия месец, например, показва руски танк, който стреля по жилищен блок от известно разстояние. В този град, сцена на най-тежките градски битки във войната досега, офисът на комисаря по правата на човека на ООН вече е заключил, че "126 многоетажни жилищни сгради са повредени и 65 са разрушени".

Това включва родилна болница в южния град и театърът на града, където се смята, че са загинали 300 души след въздушен удар на място, където цивилни граждани са се опитвали да се укрият от боевете.

Някои оръжия също се считат за особено вопиящи и в някои случаи дори са забранени от договори. Касетъчните боеприпаси, които безразборно разпръскват малки бомби в широка територия, са забранени от повече от 100 държави, въпреки че нито Русия, нито Украйна (или САЩ) са подписали договора, въведен за първи път през 2008 г.

Доказателства, събрани от BBC, категорично сочат, че ракетата "Точка-У", която удари гара Краматорск по-рано този месец, убивайки 50, е била с ​​касетъчни боеприпаси. Очевидци съобщават, че са чули множество експлозии, а разследването на сайта на телевизионния оператор разкри разпръснати модели на по-малки бомбени щети наблизо.

През уикенда кметът на Харков съобщи, че руските сили хвърлят нов тип бомба върху града "с парашут". Украинският център за отбранителни стратегии заяви, че снарядите съдържат касетъчни бомби, някои от които са имали термично самонасочване, но повечето просто са разпръснати наоколо, причинявайки щети в местния район.

Това далеч не са изолирани епизоди. Наблюдателите на ОССЕ казват, че са получили доклади за 134 случая на предполагаема употреба на касетъчни боеприпаси. Многократни употреби бяха записани от  Human Rights Watch в южния град Николаев, включително атака на 13 март, при която бяха убити девет цивилни, чакащи на опашка за банкомат.

Тиражират се и опасения за ескалация на конфликта чрез използването на други забранени оръжия – но това е по-малко сигурно. Британското министерство на отбраната все още разследва доклад от по-рано тази седмица, че химически оръжия – "бял ​​дим" – са били използвани от Русия в Мариупол, засягайки трима души.

Жертвите казват, че са страдали от шум в ушите, тахикардия (ускорено сърцебиене), възпалени очи и проблеми с баланса, преди постепенно да се възстановят. Експертите обаче не са убедени в достоверността на свидетелствата им и е малко вероятно докладите да бъдат проверени, тъй като не е възможно трети страни, разследващи химически оръжия, да достигнат до обсадения град.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски също предупреди в обръщение към естонския парламент в сряда, че Русия също използва "фосфорни бомби", въпреки че няма непосредствени доказателства в подкрепа на твърдението. Великобритания също предупреди по-рано тази седмица, че фосфорът може да бъде използван за пречупване на съпротивата в Мариупол.

Белият фосфор се използва от военните като димна завеса или за осветяване на цели през нощта, но е много опасен, ако се използва срещу хора. Подобно на напалма, той причинява тежки изгаряния, ако докосне кожата и е почти невъзможно да се угаси. Фосфорът се разтваря в телесните мазнини и може да причини сериозни вътрешни увреждания на сърцето, черния дроб и бъбреците.

Безразборното използване на оръжие, предимно от Русия, във войната в Украйна е причинило прекомерни граждански щети. Иън Овертън, реж Екторът на НПО Action on Armed Violence, казва пред The Guardian: "Годините изследвания показват, че когато се използват взривни оръжия в градовете, близо 90% от жертвите са цивилни."

"Но в случая с Украйна може да е значително по-високо от това, близо 97%, поради мащаба на обстрела и въздушните удари в малки и големи градове. Все още не знаем колко цивилни са загинали при бомбардировките на Мариупол – може да са 10 000 или повече", допълва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase