Снимка: архив, БГНЕС

„Неупълномощени лица“ предизвикаха излизане от релсите на товарен влак близо до Волгоград, в югозападна Русия, съобщиха днес руските информационни агенции, цитирани от Франс прес.

"Вагонът е дерайлирал на гара Котлубан (...) във Волгоградска област след намесата на неупълномощени лица", посочиха агенциите ТАСС и РИА Новости, както и вестник "Известия".

Според РИА Новости, която се позовава на руските железници, железопътното движение е възстановено по едно от двете направления.

Пожарът в цистерна с гориво и вагон е потушен, са съобщили за РИА от централата на министерството на извънредните ситуации.

Не бяха дадени подробности за този инцидент или за "неупълномощените лица", които са го причинили.

 ТАСС предаде, че пожар в резервоар за гориво и вагон с дървен материал е възникнал на гара Котлубан във Волгоградска област, където вагоните на товарен влак са дерайлирали поради външна намеса. Пожарът е потушен, цитира агенцията руското министерство на извънредните ситуации,

"В 01:55 на диспечерския пулт на пожарно-спасителната служба е получено съобщение за пожар в Городишченски район на Волгоградска област. В село Самофаловка на гара Котлубан се запалиха цистерна с дизелово гориво и вагон с дървен материал“. Пожарът бързо е потушен в 03:38 часа, се казва още в съобщението, цитирано от ТАСС.

Град Котлубан се намира на около 300 км от границата с Украйна, а Волгоградска област понякога е обект на атаки с дронове, предприети от украинската армия, отбелязва АФП.

В края на април руските служби за сигурност (ФСС) съобщиха за ареста във Волгоградска област на двама души, заподозрени в участие в "терористична" организация и в планиране на бомбен атентат в полза на Украйна.

Русия вече обвини Киев и неговите поддръжници в атака срещу руската железопътна система.

През декември 2023 г. Русия арестува беларусин, заподозрян, че е поставил експлозиви, за да подпомогне Киев, в два влака в Сибир близо до границата с Китай.

Около седмица по-рано властите обявиха усложнения в железопътния трафик по главната железопътна артерия – Байкал-Амурската магистрала, на около 5500 километра източно от Москва.

През януари 2024 г. руски следователи съобщиха, че двама тийнейджъри са били обвинени в саботаж в полза на Украйна след подпалване на железопътно оборудване.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase