Снимка: архив, БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна рано тази сутрин в Киев, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е първото посещение в Украйна на високопоставен американски представител, след като миналия месец Конгресът одобри дълго отлагания пакет от военна помощ за страната на стойност 61 милиарда долара.

Необявеното до този момент пътуване има за цел да покаже солидарността на САЩ с Украйна, която се бори да отблъсне тежките руски бомбардировки по нейната североизточна граница.

Блинкън, който пристигна в Киев с влак рано сутринта, се надява да "изпрати силен сигнал на увереност към украинците, които очевидно се намират в много труден момент", заяви американски официален представител, който информира журналистите, пътуващи с Блинкън, но пожела да запази анонимност.

Артилерия, ракети с голям обсег АТАКМС, както и прехващачи за противовъздушна отбрана, одобрени от американския президент Джо Байдън на 24 април, вече достигат до украинските сили, каза представителят.

Блинкън ще има за цел да увери украинските официални представители, включително президента Володимир Зеленски, за трайната подкрепа на САЩ и ще произнесе реч, посветена на бъдещето на Украйна, добави американският представител.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase