Снимка: БГНЕС

 Днес Пекин призова САЩ и НАТО да проведат диалог с Русия, за да "разрешат основната причина за кризата в Украйна".

Говорителят на китайското външно министерство Уанг Уенбин е заявил на пресконференция, че "САЩ и НАТО трябва да започнат диалог с Русия, за да решат първопричината за украинската криза", предаде китайската обществена телевизия CGTN.
 
В Брюксел днес се проведе среща на лидерите на НАТО, за да обсъдят войната на Русия в Украйна, която започна на 24 февруари.
Още по темата
 
"За да разрешим кризата, се нуждаем от рационалност и спокойно отношение, а не от подклаждане на огъня. Възобновяването на мира се нуждае от диалог, а не от принуда, а за дългосрочната стабилност конфронтацията, водена от отделни групи, няма да проработи", заяви Уанг, цитиран от ежедневника Global Times.
 
Той заяви, че твърденията, че Китай разпространява дезинформация относно ситуацията в Украйна, "сами по себе си са дезинформация".
 
Говорителят добави също, че "Китай се придържа към обективна и обоснована позиция, призовавайки за прекратяване на огъня възможно най-скоро и за избягване на хуманитарна криза".
 
Според изказването в сряда на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съюзниците от НАТО се опасяват, че Китай ще окаже материална подкрепа на руската война.
 
Очаква се лидерите на НАТО да призоват Беларус да прекрати съучастието си във войната, а Китай - "да изпълни задълженията си като член на Съвета за сигурност на ООН, да се въздържа от подкрепа на военните усилия на Русия и да се присъедини към останалата част от света, призоваваща за незабавен, мирен край на тази война", заяви Столтенберг.
 
Руско-украинската война, която започна на 24 февруари, се сблъска с международно възмущение, като ЕС, САЩ и Обединеното кралство, наред с други страни, въведоха строги финансови санкции срещу Москва.
 
Според оценка на ООН досега в Украйна са загинали най-малко 977 цивилни граждани, а 1594 са ранени. Тя обаче предупреди, че точният брой на жертвите вероятно е много по-висок, тъй като не е успяла да получи достъп до районите на засилени военни действия.
 
По данни на ООН над 3,6 млн. украинци са потърсили убежище в съседни страни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase