Снимка: БГНЕС

Тази сутрин Борис Джонсън заяви, че Владимир Путин "вече е преминал прага на варварство" и че продължават преговорите за "нови червени линии за химически, биологически, тактически ядрени оръжия или каквото и да е друго". Британският премиер сподели това пред "LBC" преди заминаването си за извънредната среща на НАТО в Брюксел. 

"За мен червената линия вече е премината. Той бомбардира безразборно цивилни центрове. Той причинява огромен брой жертви сред напълно невинно население",азаяви Джонсън. Изказването му идва в момент, в който лидерите на НАТО, Г-7 и ЕС ще обсъждат в Брюксел по-нататъшни мерки срещу войната в Украйна, която вече навлиза във втория си месец.
Общ преглед
 
Британският премиер добави, че Великобритания е изпратила "около 4000 противотанкови оръжия" на Украйна.
 
"През следващите няколко дни ще изпратим много повече, още 6000 ракети и много други неща", допълни той, като подчерта, че все още има нужда "да се направи повече в икономически план" и призова света да попречи на Русия да използва и златните си резерви преди срещата на върха на НАТО, посветена на агресията на Путин в Украйна, предаде БГНЕС.
 
"Можем ли да направим повече, за да го спрем да използва златните си резерви, например, в допълнение към паричните си резерви? Какво можем да направим повече, за да наложим санкции на SWIFT?", попита британският премиер, визирайки международната система за банкови преводи.
 
"Колкото повече натиск оказваме сега, особено върху неща като златото, вярвам, че толкова повече можем да съкратим войната."
 
Новата помощ за Киев, обявена от Обединеното кралство тази сутрин, "включва 6000 ракети, състоящи се от противотанкови и силно експлозивни оръжия, и 25 млн. паунда (около 33 млн. долара) финансова подкрепа за украинската армия", според изявление на правителството.
 
"Това е повече от два пъти от предоставената до момента отбранителна военна помощ, като достига над 10 000 ракети и идва в допълнение към 400-те млн. паунда (около 526 млн. долара), които Обединеното кралство е отделило като хуманитарна и икономическа помощ за кризата", се казва в изявлението.
 
Борис Джонсън заключи, че "международната общност е изправена пред избор" в кризата в Украйна: "Можем или да поддържаме жив пламъка на свободата в Украйна, или да рискуваме той да бъде угасен в световен план".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase