Снимка: архив, БГНЕС

Влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен Ун отново отрече Пхенян да доставя оръжия на Русия, предаде Ройтерс, като се позова на севернокорейската информационна агенция КЦТА.

Още по темата
САЩ и Южна Корея обвиниха Северна Корея, че предава оръжия на Русия, за да ги използва тя срещу Украйна. И Москва, и Пхенян отричат обвиненията, но миналата година те обявиха, че ще задълбочат военните си отношения.

Връзките между двете страни се засилиха драстично след посещението през септември миналата година на Ким Чен Ун в руския Далечен изток и срещата му с президента Владимир Путин.

Ким Йо Чен - сестрата на лидера - обаче заяви, че твърденията за оръжейна сделка между Северна Корея и Русия са сбор от предразсъдъци и измислици и представляват "крайно абсурдна теория", която не заслужава оценки или тълкувания, тъй като е само лъжлив слух, разпространяван от враждебни сили.

Ким Йо Чен подчерта, че разработваните от Северна Корея оръжия не са предназначени за износ, а за отбрана срещу Южна Корея.

Технически Северна и Южна Корея остават във война, тъй като въоръженият конфликт от 1950-1953 г. между тях приключва не с договор, а с примирие, припомня Ройтерс.

Междувременно САЩ обявиха вчера нови санкции срещу две руски физически лица и три компании за улесняване на прехвърлянето на оръжия между Русия и Северна Корея, в това число балистични ракети за използване в Украйна.

Според доклад на наблюдатели на санкциите от ООН, представен пред комисия към Съвета за сигурност, отломките, паднали в украинския град Харков на 2 януари, са били от севернокорейска балистична ракета от серията "Хвасон"-11 (Hwasong-11).

Ръководителите на Китай и Русия - основните партньори на Пхенян - се срещнаха вчера и разкритикуваха Вашингтон и съюзниците му за "сплашването, което извършват във военната сфера" срещу Северна Корея, се посочва в общо изявление на руския президент Владимир Путин и китайския му колега Си Цзинпин.

На фона на засилващото се партньорство между Москва и Пхенян посланикът на Северна Корея в Русия вчера нарече украинския президент Володимир Зеленски марионетка на САЩ и заяви, че Русия ще излезе победител от конфликта си с Киев, съобщи КЦТА. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase