Снимка: БГНЕС
fallback

Нахлуването на Русия в Украйна може да доведе до рязък скок на ХИВ и туберкулоза и да унищожи постигнатите през десетилетието успехи в областта на общественото здраве, предупреждават експерти.

Украйна отдавна се бори с високото ниво и на двете заболявания. Реформите в общественото здравеопазване, ръководени от правителството и групи на гражданското общество, доведоха до напредък, но войната наруши доставките на антиретровирусни медикаменти срещу ХИВ и лекарства срещу туберкулоза. Това, в съчетание с лошите условия за разселените хора, бягащи от фронтовата линия, създаде идеална среда за разпространение на болестта и накара пациентите да се притесняват от едно много несигурно бъдеще, предава БГНЕС, позовавайки се на "Политико".

"Не мога да прекъсна това лечение, трябва да го приемам всеки ден", казва Светлана, жителка на Днипро - град на 450 км югоизточно от Киев. Тя приема антиретровирусни лекарства, откакто през 2010 г. е диагностицирана с ХИВ. "Ние сме болни хора и тези таблетки са животоспасяващи. Изпадам в паника."

Светлана има болна майка, за която трябва да се грижи, а самата тя страда от хепатит. Основните лекарства, от които се нуждаят и двете, вече не се предлагат в аптеките. Сега тя има вкъщи запас от лекарства срещу ХИВ за следващия месец, тъй като лекарите са започнали да раздават по-големи партиди, за да запазят пациентите, в случай че са принудени да избягат или не могат да достигнат до центровете за лечение на СПИН.

Здравеопазване под обсада

Около 250 000 души или 1 % от населението на възраст между 15 и 49 години в Украйна живеят с ХИВ - втория по брой в региона на Източна Европа и Централна Азия след Русия. Украйна е също и в списъка на Световната здравна организация за наблюдение на туберкулозата, като през 2020 г. са регистрирани 17 533 нови случая. мултирезистентна туберкулоза, която не може да бъде лекувана с обичайните лекарства, е сериозен проблем, като според СЗО тя представлява приблизително 29% от новите случаи през 2018 г.

Въпреки тези предизвикателства Украйна е приела програма за здравна реформа, казва Михал Казачкин, академик и специален съветник на СЗО за Европа. През последните две години в страната бяха проведени успешни клинични изпитвания на перорални препарати срещу резистентна на лекарства туберкулоза. Тя е активна и при преговорите за антиретровирусни лекарства, както и в прилагането на програми за намаляване на вредите за употребяващите венозно наркотици, които съставляват около половината от всички нови случаи на ХИВ.

Трудно постигнатите през последните години успехи рискуват да бъдат унищожени за броени дни, казва Андрей Клепиков, изпълнителен директор на Алианса за обществено здраве (APH).

Той е ръководител на най-голямата неправителствена организация, работеща в областта на здравеопазването в Украйна. APH стартира първата в страната програма за заместване на опиоидите, която е ключова за това употребяващите наркотици да се откажат от продаваните по улицата наркотици, да не споделят игли - основен начин за разпространение на ХИВ, и да се включат в системите за здравеопазване и социални услуги.

Най-непосредственият проблем, с който се сблъскват длъжностните лица и активистите, работещи в областта на общественото здраве, е да се уверят, че пациентите, живеещи с болестта, могат да се сдобият с необходимите им лекарства.

Центърът за лечение на СПИН в Днипро разполага с достатъчно антиретровирусни медикаменти за около седем месеца, твърди Ирина Божко, изпълняваща длъжността директор на неправителствената организация Synerhiya Dush, която предоставя психосоциална подкрепа на пациенти с ХИВ и опиоидна заместителна терапия. Лекарите на центъра сега се справят с наплива от до 20 нови пациенти на лекар дневно, тъй като разселените хора бягат от тежките боеве в Харков и други градове.

Пациентите с туберкулоза са изправени пред подобни проблеми.

Страната разполага с достатъчно лекарства, за да издържи една година, казва Лучица Дитиу, изпълнителен директор на групата за обществено здраве Stop TB Partnership. Но няма гаранция, че складовете, в които се съхраняват медикаментите, няма да бъдат бомбардирани. А ако в хаоса на войната пациентите прекъснат лечението си, те рискуват да се разболеят отново и дори да развият трудна за лечение туберкулоза, устойчива на лекарства.

Приютяването за продължителни периоди от време в затворени помещения като мазета или бомбоубежища също ускорява разпространението на болестта.

"Проблемът е, че хората ще се разболяват все повече и ще я предават на онези около тях. А сега, в настоящата ситуация с толкова много стрес, страх и липса на храна е много лесно да се заразиш с туберкулоза", казва Дитиу.

Войни за наркотици

Ако голяма част от разрушенията на здравната инфраструктура са съпътстващи щети, причинени от безразборни бомбардировки, част от тях могат да се превърнат в целенасочена политика, подхранвана от руската антипатия към подходите в областта на общественото здраве, които тя смята за политически подозрителни и свързани със Запада.

Програмата на Украйна за намаляване на вредите, която включва смяна на игли за употребяващи наркотици, бързо тестване за ХИВ и опиоидна заместителна терапия, може да се окаже цел.

Програмата е успяла да намали 10 пъти разпространението на ХИВ сред младите хора, употребяващи наркотици, които са особено уязвима група, казва Антон Басенко, ръководител на програмата на Европейската група за лечение на СПИН.

Басенко, който е роден в Украйна, а сега живее в Белгия, е един от първите, които започват да се лекуват с опиоидна заместителна терапия. Пристрастен към хероина на 16 години, той успява да получи достъп до опиоидна заместителна терапия, когато е на 24 години, като става един от първите в страната, получили това лечение. Той смята, че програмата заедно с антиретровирусните лекарства е спасила живота му.

Басенко заяви, че Русия - единствената държава в региона, в която случаите на заразяване с ХИВ все още нарастват, категорично се противопоставя на програмата, която според нея противоречи на традиционните руски ценности и е възможност за влияние на подкрепяни от Запада неправителствени организации.

Когато Русия нахлу в Източна Украйна и анексира Кримския полуостров през 2014 г., официалните лица забраниха местните програми за опиоидна заместителна терапия, като дори организираха публични изгаряния на лекарствата - решение, което според ООН е довело на следващата година до 100 смъртни случая от самоубийства, свръхдози или усложнения, свързани с ХИВ и туберкулоза.

Бронеустойчива помощ

Активистите на общественото здравеопазване в Украйна засега трябва да се справят.

Една от двете основни местни фабрики за производство на опиоиден заместител на метадон в Харков вече не работи. Когато АРН се опита да организира разпределението на наличностите от складовете и другия завод в Одеса, от Министерството на здравеопазването казаха, че това е невъзможно, тъй като не могат да организират въоръжената охрана, изисквана по закон при транспортиране на наркотици.

Oще по темата

„Повечето региони вече са под обстрел и без лекарства за лечение или вече са с ограничено предлагане“, каза Павло Скала, асоцииран директор в APH, който координира операциите от офиса на организацията в Киев.

Организацията обаче намери ново приложение на специалните бронирани превозни средства, предназначени за транспортиране на метадон в иновативен проект, предлагащ заместителна терапия на клиенти в труднодостъпни райони. Подкрепеният от САЩ проект никога не е имал възможността да започне и да работи, но с шофьори-доброволци микробусите евакуират обсадените цивилни, хванати в капан в градове близо до Киев, като Ирпен, Буча и Пуща-Водиця, които поемат тежестта на руската атака срещу столицата.

"Те отиват на опасни места и евакуират хората оттам", каза Скала.

Мобилните клиники, които преди пътуваха по определени маршрути и предлагаха услуги за изследване, консултиране и превенция на ХИВ и туберкулоза, също бяха пренасочени към военни действия. Автопаркът от 16 автобуса, закупен със средства от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, който очакваше да бъде пуснат в експлоатация за нови маршрути в региона на Киев, сега доставя помощ от полската граница.

"За първи път в историята на Глобалния фонд в Европа се сблъскваме с тези предизвикателства и стрес, хуманитарна криза и недостиг на доставки", каза Скала. "Тук пишем история."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 2 години

Чудесно. Не трябваше ли тези бежанци да се държат в центрове, а не да плъзнат навсякъде, за да разнасят болести?

9

Анонимен

преди 2 години

Украинската туберкулоза и полиомиелит са достижения на американските биолаборатории. За ХИВ е ясно-украинките не се жалят.

8

.

преди 2 години

Как турбекулоза бе , тази болест не се ли ваксинираме от малки против нея, каква е тази неличима турбеколоза ?

fallback