Снимка: GettyImages

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че мирните преговори с Русия започват да "звучат по-реалистично, но все още е необходимо време" за постигане на пробив.

В последното си видеообръщение във Facebook той заяви, че за победата над Русия ще е необходима работата на всички украински граждани, включително на преговорния екип, който в момента води текущи преговори чрез Zoom.

Русия продължава да оказва натиск върху Украйна официално да се откаже от намерението си някога да се присъедини към НАТО и официално да признае отцепническите провинции Донецк, Луганск и Крим.

Би Би Си съобщи по-рано днес, че Зеленски изглежда призна, че Украйна няма да се присъедини към НАТО.

Украинският преговарящ Михайло Подоляк заяви, че по време на преговорите е имало "фундаментални противоречия", но "със сигурност има място за компромис".

Още по темата
Игор Жовква, заместник-началник на президентската канцелария, каза, че разговорите между руските и украинските представители са станали "по-конструктивни", Русия е сменила тона и е спряла да отправя искания към Украйна да се предаде  - нещо, за което руската страна е настоявала в предишните етапи на преговорите.

Трите рунда преговори в Беларус по-рано този месец бяха последвани от видеоразговори между руски и украински преговарящи. Жовква каза, че украинските представители чувстват "умерен оптимизъм" след разговорите и добави, че ще е необходимо Зеленски и руският президент Владимир Путин да се срещнат, за да бъде постигнат голям напредък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase