Снимка: БГНЕС
fallback

Чернобилската и Запорожката атомни централи в Украйна, които сега се намират по контрола на руските сили, се управляват и експлоатират от украинския си персонал, заяви днес руската агенция за атомна енергия "Росатом", цитирана от Ройтерс.

Oще по темата
В изявлението на агенцията се казва, че външното електрозахранване за неработещата след ядрената катастрофа през 1986 г. Чернобилска централа е било възстановено с помощта на руски специалисти.

"Росатом" посочва, че дейностите за гарантиране на безопасността на централите се извършват в координация с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Въз основа на информацията от "Росатом" руското постоянно представителство в международните организации във Виена е уведомило секретариата на МААЕ, че управлението и експлоатацията на двете АЕЦ се осъществява от украинския персонал, а "група от няколко руски специалисти му оказват консултативна помощ", отбелязва ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Taню

преди 2 години

Добре, че са те...

5

Живко от Варна

преди 2 години

Не е нормално България да иска на мен да не ми върви в живота и да нямам приятелка !

4

Анонимен

преди 2 години

продължавате да пишете че АЕЦ Ленин (Чернобил) е изгасена 1986. ми не, не е....до 2000 си е включена в мрежата на страната. а до колкото знам и до момента не са изключени всички реактори....

fallback