Снимка: БГНЕС

Русия се насочва директно към украинските ядрени съоръжения в рамките на стратегия за подкопаване на украинската съпротива срещу руската инвазия, но според наблюдатели тази тактика крие сериозни рискове.

След като настъпващите руски сили превзеха неработещата атомна електроцентрала в Чернобил и все още действащите реактори в Запорожие, те може да се насочат към трето съоръжение - Константиновка, в южната част на страната.

Френският президент Еманюел Макрон заяви в понеделник, че ключов приоритет на Запада е да се избегнат "катастрофи" с украинските атомни електроцентрали при руското нахлуване.

С 15 действащи реактора Украйна е седмият по големина производител на ядрена електроенергия в света, според данни на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за 2020 г.

Страната, която разчита на ядрената енергия за повече от половината от електроснабдяването си, е постигнала значителни подобрения в безопасността през годините, твърдят експерти.

Само в Запорожие има шест реактора с по-модерен и по-безопасен дизайн от този, който избухна в Чернобил през 1986 г. в най-тежката ядрена катастрофа в света.

Прекъснете захранването

Русия вероятно е определила превземането на украинските ядрени централи като свой приоритет, тъй като "това ще ѝ позволи да прекъсне електрозахранването на големите градове", казва пред АФП анализаторът на международните отношения Жан-Марк Баленси.

"Една от целите на руснаците е да накарат хората да напуснат, за да изчерпят възможностите и волята на съпротивляващите се да се защитават", каза Баленси.

"Липсата на електричество означава липса на отопление, течаща вода, хладилници и фризери".

Френски военен източник заяви пред АФП, че "те ще искат да превземат всички атомни електроцентрали, за да увеличат натиска" върху украинците.

Но руският лидер Владимир Путин казал на Макрон, че "няма намерение да атакува атомни електроцентрали" и че е "готов да действа в съответствие с нормите на МААЕ", съобщиха от Париж.

Руските сили биха могли да се намират в артилерийски обсег на трите реактора в Константиновка в Южна Украйна, разположени между Херсон - първият превзет голям град, и черноморското пристанище Одеса, което е възможна бъдеща цел.

Поемане на контрола

Повечето от украинските реактори "са планирани от Съветския съюз, в Москва имат чертежите", твърди френски военен източник.

След като армията получи контрол над даден обект, руснаците "могат да доведат свои собствени екипи от инженери, които да се погрижат за електроцентралата", добави източникът.

Друга възможност е да се принуди местният персонал да продължи да експлоатира обекта, какъвто изглежда е случаят в Чернобил.

МААЕ предупреди, че повече от 200 души от персонала по сигурността и поддръжката там не могат да напуснат, откакто руските сили поеха управлението на 24 февруари.

"Руснаците превзеха Чернобил, докато нощната смяна приключваше дежурството си. Дневната смяна така и не можа да се върне" в централата, разказва пред АФП Наташа, чийто баща работи в реактора и която помоли истинското ѝ име да не се съобщава.

Това представлява проблем, като се има предвид строгото разпределение на задачите между нощната и дневната смяна, добави тя.

"Има ядрено гориво, което се съхранява в специален басейн, при определени условия по отношение на температурата, количеството минерали и т.н.", казва Наташа.

Но нощната смяна няма достъп до тези данни. Ако горивото не се поддържа правилно, това може да породи риск, например от локална експлозия", опасява се тя.

Денонощната работа само с едно хранене на ден, липсата на лекарства или хигиенни съоръжения и липсата на сън също започват да се отразяват на здравето.

В понеделник "един служител избяга в някаква зона на изключване и никой не може да го намери", твърди Наташа. Човекът е останал в неизвестност на 60 км от най-близкия град в разгара на зимата.

"Безпрецедентна опасност"

Руското превземане на Запорожие на около 170 км северно от анексирания украински полуостров Крим предизвика опасност от ядрена катастрофа по целия свят, тъй като при обстрела беше ударена централата и бяха нанесени щети.

Засега не е ясно дали ядрената централа е била ударена умишлено или случайно, въпреки че жизненоважни структури изглежда са останали непокътнати.

Нямаме впечатлението, че руснаците са искали да бомбардират електроцентралата, но и не се старали особено, заяви пред АФП френски военен източник.

Международната агенция за атомна енергия заяви, че по последни данни нивата на радиация са останали "нормални".

В тренировъчната база на централата е избухнал пожар, но изглежда, че не е имало щети по реакторите.

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси все пак предупреди в понеделник, че "военните операции в ядрените енергийни съоръжения са предизвикали безпрецедентна опасност от ядрена авария, рискувайки живота на хората, живеещи в Украйна и в съседните страни, включително Русия".

Той предложи да посети Украйна, за да оцени ситуацията с безопасността.

Освен умишлените или неумишлените обстрели или бомбардировки, анализаторът Балеси заяви, че ядрена авария все още може да се случи, ако украински служители се опитат да саботират централите.

Бойци от съпротивата биха могли дори да атакуват ядрена централа в Русия, добави той.

"Намираме се в свят, в който неща, които една вечер изглеждат невъзможни, на следващия ден стават съвсем реални", каза Баленси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase