Снимка: БГНЕС
fallback

"Има олио и високите цени няма да останат за дълго. Цените на едро ще се върнат до 3,50 - 4,00 лева за литър". Това прогнозира пред БНР Васил Симов, изпълнителен директор на Стоковата борса.

Oще по темата
Той беше категоричен, че при добра реколта няма да има поскъпване на пшеницата и слънчогледа, "рязко поскъпване на хляба и олиото не се очаква".

Има ръст в цените на пшеницата и слънчогледа от началото на войната. Всички продавачи на зърно, които бяха активни допреди седмица-две, сега изчакват началните цени, на които ще започне изкупуване от държавата за запас. В момента на Стоковата борса няма сделки. На международните пазари повишаването на цената се задържа, цените са по-високи в сравнение със същия период на миналата година, като ръстът е около 20-30%, посочи Симов.

Той уточни, че цената у нас няма да е по-различна от тази по световните борси.

"Виждаме, че Русия изнася за 440 долара на тон, пазарите в САЩ са при цена 480-500 долара за тон, подобна е цената в Германия... България има нужда да продаде зърното от миналата реколта. У нас има значително количество хлебна пшеница, фуражна царевица, фуражна пшеница, които би следвало да се реализират до новия сезон. Износът не е спрян, очаква се интервенцията на държавата, за да може производители и търговци да получат добро възнаграждение за труда си", обясни Симов.

Той допълни, че новата реколта се очаква с интерес от анализаторите, които търгуват по борсите, от производителите и от търговците, но подчерта, че прогнози е трудно да се направят.

"При слънчогледа е по-фатална ситуацията, тъй като Украйна е най-големият производител в света. Това реагира върху цената на олиото. След началото на войната на най-големия борсов пазар за слънчогледово олио - борсата в Ротердам, от 1400 долара на тон цената се покачи до 1700 долара на тон", каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Da

преди 2 години

Да, да, вярваме ви, че цената ще падне, виждали сме го много пъти. И при Луканов, при Виденов, при Орешарски и сега. Появят ли се опашки и бой и смърт по опашките, комунизма отново е тук. Да сте виждали такива опашки при Бойко, а да, на гръцката граница лятото за гръцкото море. На ви сега ПРОМЯНАТА.

37

Натофоревър

преди 2 години

Част от цената на олиото отива за подкрепа на Украйна. Още малко да издържим на тази цена и Путин ще падне. Слава на Украйна.

36

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен 38 - Ето новина - слънчогледът не е наш, а е частен, защото видиш ли - държавата няма запаси, държавата няма прозиводство именно за такива ситуации ...

fallback