Снимка: ЕПА/БГНЕС

14 щатски прокурори са подали съдебни искове срещу социалната мрежа TikTok, обвинявайки платформата, че уврежда психичното здраве на тийнейджърите, които я използват. Също така ги пристрастява и събира данните им без тяхно позволение. И това се прави с пълното съзнание на китайската мрежа, че е вредна за децата.

Това далеч не е първият път, в който платформата е подложена на юридически натиск. Възможно е дори съвсем скоро да бъде забранена в САЩ заради съдебен иск на американското правосъдно министерство. В иска се твърди, че социалната мрежа нарушава поверителността на данните на непълнолетните.

През юни губернаторът на Ню Йорк одобри законопроект за регулиране на алгоритмите на социалните медии. А 42 щатски главни прокурори изискаха да има обозначения в социалните мрежи за потенциалните им вреди върху подрастващите.

От социалната мрежа отричат обвиненията, а говорителят Алекс Хаурек определи обвиненията за “неверни” и “заблуждаващи”.

“Гордеем се и оставаме силно ангажирани с работата си за защита на тийнейджърите онлайн. Ще продължим да актуализираме и подобряваме продукта си. Осигуряваме строги мерки за сигурност и премахваме профилите на потребители, за които има съмнения, че са непълнолетни”, посочва Хаурек, цитира “24 часа”.

TikTok не веднъж са заявявали, че платформата е безопасна за деца. Като изтъкват функциите си за ограничения на времето, което прекарват тийнейджърите в нея и инструментите за родителски контрол.

Щатските прокурори обаче са на други мнение и не смятат, че тези мерки са достатъчни. В иска си главният прокурор на Юта заявява, че приложението имитира ротативка, за да задържи интереса на децата.

“Основният бизнес модел на TikTok се фокусира върху това младите да прекарват максимално дълго време в платформата. Целта е компанията да увеличи приходите си от персонализирани реклами. Платформата използва пристрастяваща система за предлагане на съдържание. Целта ѝ е да задържи непълнолетните в платформата колкото се може по-дълго и по-често въпреки опасностите, които крие това”, гласи изявление на прокурорите.

Ориентацията на платформата към печалбите, вместо към към безопасността, я е направила изключително печеливша, показва още разследването. Приходите на TikTok в САЩ през 2023 г. са достигнали 16 милиарда долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase