Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руски официални представители начело с президента Владимир Путин казват, че за Москва няма значение кой ще спечели битката за Белия дом на 5 ноември. И все пак всеки, който наблюдава отразяването на изборите в САЩ от руските държавни медии би заключил, че Доналд Тръмп е силно фаворизиран в тях.

Основната новинарска програма на Първи канал на руската държавната телевизия този месец показа видеозапис на милиардера Илон Мъск и телевизионния водещ Тъкър Карлсън, които очернят кандидатката на демократите Камала Харис, преди да фокусира по-специално вниманието си върху, както каза, серия от нейни неубедителни представяния.

Склонността на Харис да изпада в пристъпи на смях, нещо, за което самият Путин се изказа саркастично миналия месец заема челно място в руските телевизионни предавания, а държавната телевизия пуска компилации от нейните най-малко красноречиви изказвания по време на кампанията.

За разлика от всичко това в същия репортаж на Първи канал Тръмп и неговият кандидат да вицепрезидент Джей Ди Ванс бяха представени като убедителни и пропити със здрав разум по всички въпроси - от политиката по отношение на транссексуалните до имиграцията - но изправени пред зловещи сили, свидетелство за което са заговорите за убийство.

Кремъл заявява, че изборът кой да стане следващият президент на САЩ е въпрос, на който трябва да отговори само американският народ и че ще работи с всеки, който бъде избран.

Руските власти отричат целенасочено отразяване, въпреки че някои бивши служители на държавните медии са говорили публично за ежеседмични срещи в Кремъл, на които се дават насоки по различни въпроси. Очевидното предпочитание на държавните медии към Тръмп едва ли е изненада.

Тръмп показва много по-слаба открита подкрепа за Украйна във войната ѝ срещу Русия, отколкото сегашният президент Джо Байдън или Камала Харис, което поражда в Киев опасения, че ако той спечели изборите в САЩ, Украйна може да изгуби най-важния си съюзник.

Тръмп, който през годините неведнъж е възхвалявал Путин и се е хвалил с добрите си работни отношения в него, миналата седмица обвини украинския президент Володимир Зеленски, че е помогнал за започването на войната. Този месец той отказа да потвърди информацията, че е разговарял с Путин няколко пъти, след като напусна поста си през 2021 г., като каза само: "Ако съм го направил, това е умно".

За разлика от него Харис нарече Путин "убийствен диктатор", обеща да продължи да подкрепя Украйна и заяви, че смъртта на руския опозиционер Алексей Навални е "още един знак за бруталността на Путин". Кремъл отрича да е замесен в смъртта на Навални.

Андрей Сидоров, старши научен сътрудник в Московския държавен университет, заяви този месец в токшоу по държавната телевизия, че избирането на Тръмп за президент на САЩ ще бъде по-добър вариант за Русия, защото ще той ще предизвика разделение, което може да задейства отдавнашната фантазия на антизападните руски "ястреби" - разпадането на САЩ по време на сблъсъци между съставляващите ги щати.

"Аз съм за Тръмп. Винаги съм бил за Тръмп, той е разрушител. Ако той бъде избран, тогава гражданската война наистина ще бъде на дневен ред", каза Сидоров, като прогнозира, че ако демократите спечелят изборите, то те ще продължат със същите "глупости", както досега.

Владимир Путин не е харесвал и Хилъри Клинтън

В доклад на американското разузнаване от 2017 г. се казва, че Путин е ръководил сложна кампания за влияние, за да очерни кандидатката на демократите Хилари Клинтън и да подкрепи Тръмп в надпреварата за Белия дом през 2016 г. Кремъл отрича да се е намесвал, а Тръмп отрича какъвто и да е сговор с Русия по време на тази кампания.

Въпреки различните подходи на двамата настоящи кандидати към Москва, някои руски официални представители - които ръководят Русия в най-лошия период в отношенията между САЩ и Русия след Кубинската ракетна криза от 1962 г. - изразиха предпазливост и към двамата.

Според тях Харис би означавала продължаване "до последния украинец" на това, което Москва възприема като марионетна война на Байдън с Русия.

Тръмп, който преди встъпването си в длъжност през 2017 г. породи надежди в Москва за по-добри връзки, е запомнен с налагането на санкции, когато беше в Белия дом, въпреки топлите си думи към Путин. В очите на Москва той изглеждаше притиснат по отношение на политиката към Русия от цялостния политически елит на САЩ.

"Нямам никакви илюзии. (Когато Тръмп беше президент) той проведе няколко разговора с президента Владимир Путин. Той ме прие в Белия дом няколко пъти. Беше приятелски настроен", припомни през септември руският външен министър Сергей Лавров.

"Но при президента Тръмп редовно се налагаха санкции срещу Руската федерация. В резултат на това стигнахме до извода, че трябва да разчитаме на себе си. Никога в нашата история няма да разчитаме, че в Белия дом ще влезе "добро момче".

Един от високопоставените руски източници заяви, че по високите етажи на Кремъл има различни мнения за Тръмп, но потвърди, че някои смятат, че победата на Тръмп може да не е добра за Москва.

"Вижте какво се случи последния път, когато той стана президент. Всички предварително казваха, че това ще е от полза за отношенията между САЩ и Русия, но в крайна сметка те се оказаха още по-лоши. Тръмп говори много неща, но не винаги прави това, което казва", каза източникът, който отказа да бъде назован предвид деликатния въпрос.

Същият източник се усъмни дали предполагаемото нежелание на Тръмп да продължи да финансира и въоръжава Украйна и приказките му, че може да прекрати войната бързо, ще издържат на лобистките усилия на влиятелни американски фракции, които твърдят, че съдбата на Украйна е екзистенциална за Запада и че Киев не трябва да губи.

Източникът добави, че не очаква голяма промяна в отношенията между Москва и Вашингтон, независимо кой ще бъде избран. "Нито Тръмп, нито Харис ще променят коренно отношенията с Русия. Няма да има някакво голямо ново приятелство", каза източникът.

"Западът гледа на Русия и Китай като на лоши, а на Запада - като на добър, и трудно може да си представим, че ще се появи някои лидер, който да доведе до промяна на това убеждение, пуснало корени във вашингтонския елит." / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase