Снимка: БГНЕС
fallback

Сенатор Рон Джонсън, републиканец от Уисконсин, повдигна въпроси относно възможността да e имало "повече от един стрелец", замесен в опита за убийство на Доналд Тръмп, позовавайки се версия, която се появи онлайн.

Миналата събота Тръмп беше ударен от куршум, който разрани дясното му ухо по време на предизборен митинг в Бътлър, Пенсилвания, което Федералното бюро за разследване (ФБР) разследва като опит за убийство и потенциален вътрешен тероризъм. Стрелецът, 20-годишният Томас Матю Крукс, беше убит от снайперист от Тайните служби. Един участник в митинга, 50-годишният бивш пожарникар Кори Комператоре, беше убит при стрелбата, а други двама бяха тежко ранени, според Тайните служби. Съобщава се, че те са в стабилно състояние към понеделник.

В изявление, публикувано на 14 юли, ФБР каза: "Докато досегашното разследване показва, че стрелецът е действал сам, ФБР продължава да провежда логични разследвания, за да определи дали е имало съзаговорници, свързани с тази атака."

Възможност или конспиративна теория?

След стрелбата онлайн се разпространяват конспиративни теории. Една теория предполага, че Крукс не е единственият стрелец, а че е имало втори стрелец близо до мястото на митинга, като някои твърдят, че е имало друг човек на върха на водна кула.

Замъглени видеоклипове, публикувани онлайн, които показват тъмно петно ​​близо до отдушника на водната кула, се използват за потвърждаване на това твърдение, което предполага, че тъмната зона е човек. Няма доказателства в подкрепа на наличието на втори стрелец.

Докато говореше за опита за убийство в Sunday Morning Futures на Fox News с Мария Бартиромо, републиканският сенатор каза: "Беше ли една пушка? Беше ли повече от една? Гледах доста интересно видео в интернет от експерти, което със сигурност постави под въпрос това, което ФБР ни казва за един стрелец."

Джонсън не уточни какви видеоклипове или експерти има предвид. Първоначалната теория се позоваваше на анализ на звука на изстрелите, според който някои от тях идват от друго място, а не от покрива, на който е бил Крукс.

Говорител на Тайните служби съобщи пред Newsweek в неделя: "Въпреки че разследванията все още са отворени и продължават, към момента няма открити доказателства за втори стрелец".

Сенаторът призова всички очевидци, които имат някаква информация, да "запазят" и "запомнят" видяното, тъй като тази информация може да помогне на разследването.

Високопоставеният член на постоянната подкомисия по разследванията на Сената по вътрешна сигурност и правителствени въпроси, Джонсън подчерта двупартийния характер на разследването на случилото се, като каза: "Председателят Ричард Блументал и аз сме посветени на вземането на записани интервюта с правоприлагащите органи и обществеността - просто членове на широката общественост, които бяха на този митинг."

Той изрази съмнение в способностите на ФБР и Сикрет Сървис в неделя и каза: "Не можем да се доверим на ФБР и Сикрет Сървис, че ще направят честно, открито и прозрачно разследване. Това е просто много тъжен факт. Трябва да разчитате на други източници."

"Ние се ангажираме да разберем по-добре какво се е случило преди, по време и след опита за убийство на бившия президент Тръмп, за да гарантираме, че това никога няма да се случи отново, което включва пълно сътрудничество с Конгреса, ФБР и други съответни разследвания", съобщи говорител на Тайните служби.

Стрелбата от миналата събота повдигна въпроси относно сигурността на кандидатите за президент и донесе критики към Тайните служби, като някои призоваха директора му Кимбърли Чийтъл да подаде оставка. Тя е ръководител на Сикрет сървис от 2022 г.

В понеделник Чийтъл се яви пред законодателите на изслушване, озаглавено "Надзор над тайните служби на САЩ и опитът за убийство на президента Доналд Тръмп". Тя отказа да отговори на въпроса какъв е броят на гилзите и имало ли е втори стрелец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

корекция

преди 1 месец

Джеймс Гарфийлд

28

Анонимен

преди 1 месец

Да! Имало е, предполагам.

27

Нищо ново

преди 1 месец

Четирима президенти са убити в историята на САЩ.........Джеймс Гафрийлд, Ейбрахам Линкълн, Уилям Маккинли и Джон Кенеди...............имало е опит за убийства на още шестима президенти, да не ги избоявам, последният е Тръмп!!!

fallback