Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Доставките на севернокорейски боеприпаси за Москва причиняват големи главоболия на отбраната на Украйна, докато пълномащабната инвазия на Русия продължава третата си година, каза шефът на военното разузнаване на Киев.

След като товар, превозващ оръжията, акостира в руско пристанище, военната активност на Кремъл обикновено се засилва в рамките на осем до девет дни и остава така около две седмици, каза генерал-лейтенант Кирльо Буданов в събота на годишната конференция Yalta European Strategy, организирана от бизнесмена Виктор Пинчук.

Пхенян „доставя безумни количества артилерийски снаряди, които са критични за Руската федерация“, каза Буданов. „И това също е критично за нас. И за съжаление за момента не можем да направим нищо по въпроса.”

Руските войски засилиха натиска върху украинската армия в източния регион на Донецк и бавно напредват в офанзива, тъй като те превъзхождат Киев по численост по личен състав и боеприпаси.

Артилерийското предимство на Москва близо до стратегически важния източен град Покровск беше 12 снаряда за всеки изстрелян от Украйна, преди Киев да започне нахлуването си в руския регион Курск през август, каза президентът Володимир Зеленски в петък. Оттогава това е намалено до около 2,5 към 1.

Руският секретар на Съвета за сигурност Сергей Шойгу, дългогодишен министър на отбраната на Путин, проведе разговори със севернокорейския лидер Ким Чен Ун по време на посещение тази седмица. Шойгу и Ким обсъдиха широк спектър от двустранни и международни теми, когато се срещнаха в петък, според изявление на Съвета за сигурност.

Украйна може да проследи пълния маршрут на доставка на боеприпаси на Северна Корея от пристанищата до железопътните линии, до складовете и накрая до руските войски на бойното поле, каза Буданов. Доставките създават по-голям проблем от всяка друга помощ, която Русия получава от други места, включително Иран, каза той.

Въпреки че производството на танкове и самолети в Москва е ниско, тя успя да увеличи производството на ракети „Искандер“, каза Буданов. Заедно с „масовото“ използване на тези ракети, руското производство на управляеми бомби се е увеличило значително.

„И това е много голям проблем за фронтовата линия, тъй като всички тези оръжия се използват на тактическа дълбочина, което означава, че нашите войници на линията на съприкосновение и близо до нея са най-засегнати“, каза Буданов.

Ударите дълбоко в руска територия, които Украйна нанесе чрез дронове, насочени към петролни рафинерии, складове с оръжия и други цели, помогнаха да се промени психологическата ситуация в Русия, каза той.

„Преди това цялото руско население живееше в парадигмата, че независимо от всичко, ние сме много силна държава, ние сме най-силните в света“, каза той. „С първите взривове, да кажем, в Москва, на територията на Руската федерация и така нататък, това беше унищожено. Това е основното постижение на всички тези дълбоки удари.”

Украйна оказва натиск върху съюзниците си да позволят използването на западни оръжия за нанасяне на удари по-дълбоко в Русия, за да се насочат към военни обекти, много от които са преместени по-далеч от граничния регион.

Буданов, цитирайки това, което според него са руски изчисления, каза, че вярва, че Русия би искала да сложи край на войната до 2026 г., тъй като е изправена пред все по-негативна икономическа и финансова ситуация.

Русия споделя ядрени тайни с Иран

Междувременно, САЩ и Обединеното кралство стават все по-загрижени, че Русия споделя с Иран секретна информация и технологии, които биха могли да го доближат до възможността да създава ядрени оръжия, в замяна на това, че Техеран предоставя на Москва балистични ракети за войната ѝ в Украйна.

Кремъл е засилил сътрудничеството си с Иран заради амбициите му да се сдобие с атомни оръжия през последните месеци, според западни служители, запознати с въпроса, които са говорили при условие за анонимност, за да обсъдят оценки, които не са били оповестени публично.

Развитието беше обсъдено от представители на САЩ и Обединеното кралство във Вашингтон тази седмица, добавиха хората, докато британският премиер Кийр Стармър се срещна с президента Джо Байдън в Белия дом за стратегическа среща по външната политика. Те го описаха като тревожно и като ескалация на военните връзки между Русия и Иран.

Администрацията на Байдън остава дълбоко загрижена за ядрените дейности на Иран, според говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом. Байдън даде да се разбере, че САЩ са готови да използват всички елементи на националната си мощ, за да предотвратят ядрена ескалация от Иран, каза говорителят в събота.

Министерството на външните работи на Русия и посолството на Иран в Международната агенция за атомна енергия във Виена не отговориха на искания за коментар, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Външните министри на Г-7 осъдиха „износа на Иран и закупуването от Русия на ирански балистични ракети“ в съвместно изявление в събота, наричайки го по-нататъшна ескалация на иранската военна подкрепа за войната на Русия в Украйна и настоявайки тя да бъде прекратена незабавно.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предположи по време на скорошно посещение в Лондон, че Русия обменя ядрени технологии с Техеран, като каза, че Москва е получила пратка от иранските балистични ракети Fath-360.

„От своя страна Русия споделя технология, която Иран търси – това е двупосочна улица – включително по ядрени въпроси, както и космическа информация“, каза Блинкен.

Блинкен и външният министър на Обединеното кралство Дейвид Лами се съгласиха по време на разговори в Лондон, че „ядрената програма на Иран никога не е била по-напреднала“, се казва в съвместно изявление на Държавния департамент на САЩ в събота.

Иран настоява, че не се стреми да произвежда ядрени оръжия, въпреки че има опасения, че може да ги създаде в отговор на ескалиращото напрежение с Израел.

През април високопоставен ирански генерал каза, че Ислямската република може да преразгледа ядрената си доктрина, ако Израел атакува нейните атомни съоръжения, забележки, които бяха възприети като предупреждение, че може да се опита да произведе бойна глава, след като отдавна каза, че атомните му способности са само за граждански цели.

МААЕ, атомният регулатор на ООН, каза, че нивата на ядреното гориво на Иран са се повишили между юни и август, достатъчно, за да захранят шепа бойни глави, ако Иран вземе политическо решение да произведе оръжия.

На конференция в Лондон миналия уикенд директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс каза, че Русия и Иран задълбочават военните си отношения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase