Снимка: БГНЕС

Джил Байдън се бори срещу твърденията, че собствената й амбиция подхранва кампанията на съпруга й за втори мандат. Наскоро тя предприе 24-часова обиколка в три щата, за да разпространи посланието, че единствената цел на семейството е да спре Доналд Тръмп и да помогне на Америка.

В горещите десет дни след катастрофалния дебат на 27 юни, съпругата на Байдън беше непоколебима в подкрепата си за продължаването на политическата му кариера.

Тя беше критикувана за тромавата си демонстрация на подкрепа след дебата – "ти отговори на всички въпроси, ти знаеше всички факти", каза му тя – и за ненавременната корица на Vogue, в която тя се взираше властно в обектива и заяви: "Ние ще решим нашето бъдеще".

"Няма да позволим на тези 90 минути да определят четирите години, през които той беше президент. Ще продължим да се борим".

А нейната решимост да продължи да бие барабана за 81-годишния кандидат беше уловена от консерваторите, които я обрисуват като Лейди Макбет.

Мегин Кели, бивша водеща на Fox News, я нарече "аспирант, жаден за власт", ​​управляващ "президентство в сянка", докато Drudge Report заяви: "Жестоката Джил се вкопчва във властта". Хариет Хагеман, републиканска конгресменка от Уайоминг, каза, че Джил е виновна за "злоупотреба с по-възрастни хора", защото "изкара президента Байдън на сцената, за да участва в битка на разума, докато е невъоръжен".

Дори първият й съпруг Бил Стивънсън, за когото беше омъжена от 1970 до 1975 г., се включи, като каза:

"Просто не разбирам защо тя е толкова непреклонна да го защитава и да го държи в надпреварата".

В телевизионно интервю в понеделник Тръмп спекулира: "Мисля, че Джил би искала Байдън да остане, тя си прекарва добре."

Въпреки това, в реч в Уилмингтън, Северна Каролина, 73-годишната Джил се описа като подкрепяща съпруга, а не като амбициозна политическа съпруга или някой, който е свикнал с атрибутите на Белия дом.

"Въпреки всички приказки за това състезание, Джо даде ясно да се разбере, че е вътре, каза Джил, която също посети Джорджия и Флорида. "Това е решението, което той взе – и точно както той винаги е подкрепял моята кариера, аз също съм изцяло зад него."

Онези, които я познават, също настояват, че тя няма лично желание за власт. Елизабет Александър, нейният директор по комуникациите, каза, че вижда ролята си като "акт на услуга" за нацията.

Но мнозина се питат защо като най-близкият довереник на съпруга си и най-довереният съветник, тя не го призовава да се откаже в името на здравето и наследството му. Тя не се срамуваше да се изправи срещу политическите амбиции на Байдън в миналото.

В ранните години на връзката им - през които тя отказа три предложения за брак - тя беше известна с липсата на ентусиазъм относно политическите стремежи на съпруга си и наложи вето на президентските избори през 2004 г.

Този път тя настоява, че е различно заради това, което е заложено на карта.

"Като главнокомандващ, президентът Байдън се събужда всяка сутрин, готов да работи за вас", каза тя пред тълпа военни ветерани и техните семейства в Северна Каролина.

Тя добави: "Доналд Тръмп се събужда всяка сутрин с мисълта за един човек - за себе си."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase