Снимка: Pixabay

Заклещени в Космоса! Това гласят някои заглавия за поредния неуспех на Boeing Co. с капсулата Starliner. Това е сюжет, който би могъл да се превърне във вълнуващ екшън филм и затова привлича кликове в интернет. Но това не е съвсем вярно.

НАСА би могла да върне бързо на Земята от Международната космическа станция двамата астронавти Буч Уилмор и Суни Уилямс, ако наистина възникне спешен случай, като използва космически кораб на конкурентна компания. С други думи, технически те не са блокирани в Космоса. Мисията обаче се забавя, защото поне един от 28-те двигатели, които задвижват и управляват капсулата, е неизправен. Има и изтичане на хелий.
НАСА и Boeing се опитват да представят ситуацията по най-добрия начин, но това е злополука, която космическото подразделение на компанията не може да си позволи, и още едно доказателство, че Boeing трябва да отдели този бизнес.

НАСА, разбира се, не иска да обижда ключов доставчик. На пресконференция на 25 юли Стив Стич, програмен мениджър на програмата на НАСА за комерсиален екипаж, и Марк Напи, отговорник на Boeing за Starliner, обсъдиха как проблемите с двигателите и течовете дават възможност да се тества оборудването и да се направят подобрения за следващото изстрелване на Starliner.

Веднага след като обяви във встъпителното си изказване, че НАСА все още няма дата за завръщане на астронавтите, Стич се спря на научната стойност, която и агенцията, и Boeing получават от провеждането на тестове на Земята и в Космоса, за да разберат проблема с тласкачите.

„Постигаме голям напредък, но просто не сме съвсем готови да се заемем с решаването на този въпрос“, каза Стич, говорейки за дата на завръщане. „Тук сме, за да бъдем открити и прозрачни и да разкажем за всички страхотни познания, които са се осъществили.“

Със сигурност е вярно, че НАСА и Boeing събират уникални данни за двигателите в Космоса - среда, която не може да бъде възпроизведена точно на Земята. Имайте предвид, че при завръщането на „ Starliner“ сервизният модул, в който са разположени двигателите, ще се отдели от капсулата и ще изгори в атмосферата. Това означава край на възможността да се изследва как реагират в Космоса.

Това обяснява един от мотивите за задържането на астронавтите на космическата станция за много по-дълго време от предвиденото. Това е мотивът, който и Стич, и Напи от Boeing искат да подчертаят.

Има и друг мотив. Двигателите на сервизния модул са от решаващо значение за безопасното завръщане на Starliner на Земята. И НАСА, и Boeing не могат да си позволят усложнения, след като Уилмор и Уилямс се откачат от космическата станция и започнат да обикалят Земята по все по-тесен модел, преди да направят последното падане през атмосферата. Ударните двигатели са необходими за насочване на космическия кораб в позиция за връщане към атмосферата, както и за забавяне на „Starliner“ до необходимата скорост, преди да се отдели обслужващият модул и след това капсулата да предприеме последното падане.

НАСА е свързана с Boeing, който е един от основните ѝ доставчици, включително предоставящ услуги за поддръжка на космическата станция. Ето защо агенцията не желае да говори за резервния си план, ако „Starliner“ не се счита за достатъчно безопасен за завръщане. НАСА не иска да унижава Boeing, като казва публично, че подготвя неговия конкурент - космическия кораб Dragon на SpaceX- като резервен вариант. На свой ред Boeing не обича да говори лошо за своите доставчици. Това включва Aerojet Rocketdyne, подразделение на L3Harris Technologies Inc., което произвежда 28-те двигатели на Starliner и четирите така наречени кучешки колиби, в които те се намират.

„Те работят с нас от първия ден по този въпрос и са просто фантастичен партньор в опитите да преминем през тези тестове, да разберем какви са проблемите, да разберем какво сме направили в миналото и след това да започнем да изграждаме списъка с неща, които можем да направим в бъдеще“, каза Напи от Boeing.

Цялата статия може да четете на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase