Снимка: Pixabay

Съединените щати са на ръба на фиаското, а причината е безработицата, която може да продължи да расте, пише Business Insider. В статията се отбелязва, че икономиката в страната се забавя, а перспективите на пазара на труда се влошават.

“След като нещата започнат да се движат по един път, те са склонни да се ускоряват и трудно се обръщат“, се отбелязва в статията.

„От април 2020 г. до април 2023 г. икономиката е добавила 25 милиона работни места - средно 674 000 новозаети хора на месец. Безработицата достигна 54-годишно дъно от 3,4% през април 2023 г., а наемните нива се увеличиха. Историческата сила на пазара на труда доведе до големи печалби за средностатистическите работници: заплатите за по-ниски услуги в секторите на търговията на дребно и хотелиерството отбелязаха най-бърз растеж.

За първата половин година безработицата в САЩ се е покачила с 0,4 пункта до 4,1% - увеличение с 0,7 процентни пункта спрямо историческото си дъно. Въпреки че това може да изглежда като малка корекция, това означава 1,1 милиона повече безработни американци, отколкото през април 2023 г. и приблизително 550 000 повече хора без работа само тази година. Важно е, че нивото на безработица се е върнало там, където е било преди катаклизма на пандемията: При 4,1% безработицата е там, където беше в началото на 2018 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase