Снимка: Lili, X

Поради изключително високите температури восъчната фигура на американския президент Ейбрахам Линкълн се разтопи. Мемориалът се намира в столицата Вашингтон на мястото на бежанския лагер “Баркър”, съобщава BBC.

Първо се разтaпи главата, после единият крак, като се откъсна от торса. Столът, на който седи восъчното копие на известната статуя на Линкълн, също се разтопи. Главата на 6-метровата восъчна скулптура в момента се ремонтира.

Лагерът “Баркър” е бежански от времето на Гражданската война, в който са били настанявани поробени и освободени афроамериканци, а сега там се помещава начално училище, допълва БТА. Фигурата е поставена пред началното училище „Гарисън“ като част от серията „Восъчни паметници“ (40 ACRES Archive - The Wax Monument) на художника Санди Уилямс Четвърти.

Репликата е много повече от восъчна статуя. Тя е и свещ и не за пръв път има проблеми с разтопяването. Статуята е инсталирана на същото място през септември миналата година, но първата версия на паметника включва над 100 фитила, които са запалени преждевременно и разтапят значителна част от художествената инсталация преди церемонията по освещаването ѝ. Новата восъчна фигура, направена през февруари, има стратегически разположени и по-малко фитили.

Репродукцията, поръчана от организацията с нестопанска цел CulturalDC, е третата инсталация от серията, която включва восъчни реплики на популярни обществени паметници и културни символи.

Очаква се високите температури във Вашингтон да продължат и през тази седмица.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase