Снимка БГНЕС, архив

Синът на президента Джо Байдън - Хънтър Байдън, бе признат от съдебното жури за виновен и по трите обвинения във федералното дело за притежание на оръжие. Първото обвинение е за подаване на невярна декларация за придобиване на огнестрелно оръжие, второто - за подаване на невярна декларация за придобиване на документи, а третото - за незаконно притежание на огнестрелно оръжие.

Байдън е излъгал, че е употребявал системно наркотици в заявление за издаване на разрешително за носене на пистолет. В хода на процеса бе изслушава жената на починалия му брат, с който Хънтър е имал връзка.

Хънтър Байдън едва ли ще влезе в затвора, присъдата му вероятно ще е условна.

BBC смята, че присъдата едва ли ще промени посоката на президентската кампания в САЩ, тъй като няма доказателства, които да свързват Джо Байдън с обвиненията.

Осъдителната присъда обаче със сигурност ще бъде тежък личен удар за президента на САЩ, който е представян като патриарха на сплотено семейство, преживяло немалко лични трагедии и травми.

Президентът заяви, че приема решението на съда, но продължава да се гордее със сина си.

Правната драма на Хънтър Байдън обаче не е приключила. Предстои ново дело през септември по обвинение в неплащане на федерални данъци върху доходите в размер на 1,4 млн. долара и то може да представлява по-голям риск за президента. Това дело, което ще се проведе само няколко месеца преди президентските избори, засяга чуждестранните бизнес сделки на Хънтър, зад които непрекъснато се търсят директни връзки с президента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase