Снимка: ЕПА/БГНЕС

TerraPower ("Терапауър”), енергийната компания, на която Бил Гейъс е съосновател от 2008-ма година, започва изграждането на атомна електроцентрала от ново поколение в щата Уайоминг. По думите на милиардера тя ще може да "революционизира" начина на генериране на енергия, предаде АП.

Гейтс присъства в Кемерер, отделечен град в западната част на щата, и лично даде ход на проекта.

Компанията кандидатства пред Комисията за ядрено регулиране през март за разрешение за строеж на усъвършенстван ядрен реактор, който използва натрий за охлаждане, а не вода. Ако бъде одобрена, централата ще заработи с търговска цел, след като бъде изградена.

Мястото е в непосредствена близост до въглищната електроцентрала Naughton (“Нотън”)  на PacifiCorp (“ПасифиКорп”), която ще спре да гори въглища през 2026 г. и природен газ десетилетие по-късно, казаха от компанията. Ядрените реактори работят, без да отделят затоплящи планетата парникови газове.

Гейст каза, че това е стъпка “към безопасна и изобилна енергия с нулеви въглеродни емисии”. И допълни: "И за бъдещето на тази страна е важно проекти като този да успеят".

“Време е да преминем към усъвършенствана ядрена технология, която използва най-новото компютърно моделиране и физика за по-опростен дизайн на централа, който е по-евтин, дори по-безопасен и по-ефективен”, каза Крис Левеск, президент и главен изпълнителен директор на "Терапауър”, допълва БТА.

Проектът на TerraPower за нова електроцентрала ще струва 4 милиарда долара. Половината от парите ще бъдат отпуснати от Министерството на енергетиката на САЩ. 345-мегаватовият реактор на компанията може да генерира до 500 мегавата в пика си, достатъчно да покрие нуждите на 400 хиляди домакинства.

TerraPower заяви, че първите няколко реактора ще се фокусират върху доставките на електричество. Но той предвижда бъдещи реактори да бъдат построени в близост до промишлени предприятия, за да доставят и висока топлинна енергия.

Джон Котек, който е вицепрезидент на Института за ядрена енергетика в САЩ каза, че всички промишлени процеси, изискващи висока топлинна енергия, в момента я получават от изгарянето на изкопаеми горива. Топлината от модерните реактори може да се използва за производство на водород, нефтохимикали, амоняк и торове.

“Показателно е, че Гейтс, технологичен новатор и борец за климата, както и филантроп, залага на ядрената енергия, за да помогне за справяне с климатичната криза”, добави Котек. Според него проекта ще помогне все повече хора “да отворят очи” за ролята на ядрената енергетика днес и в бъдеще.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase