Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заплетена става ситуацията около сина на президента на Щатите - Хънтър Байдън, който за секунди може да съсипе кариерата на баща си. В показанията в процеса срещу Хънтър Байдън по обвинение за притежание на оръжия, Хали Байдън, която е съпруга на Бо Байдън (брат на Хънтър), също даде показания.

Хали Байдън потвърди пред съдебните заседатели, че “е потънала в срам”, след като се е пристрастила към крек заради Хънтър. Двамата имаха проблемна връзка малко след като съпругът ѝ Бо Байдън почина през 2015 година от рак на мозъка. Романтичната връзка между снахата и другия син на президента допълнително изостря напрежението в семейство Байдън.

Хали Байдън описа момента, в който е открила револвер и куршуми в отключената конзола на пикапа му през 2018 г. В паника тя изхвърлила оръжието, задвижвайки веригата от събития, които са довели до процеса срещу него, пише още “Труд”. „Изпаднах в паника и исках да се отърва от тях“, каза Хали за пистолета и боеприпасите. „Не исках той да се нарани и не исках децата ми да ги намерят и да се наранят”, каза Хали пред съдебните заседатели.

54-годишният син на президента е обвинен по три точки. Прокурорите твърдят, че той е излъгал за зависимостта си от наркотици, когато е попълнил формуляр за закупуване на револвер Colt Cobra в оръжеен магазин в Делауеър. Той заяви, че е невинен, твърдейки, че министерството на правосъдието се е поддало на натиска от страна на политическите опоненти на баща му.

Свидетелството на Хали подчертава в какво лично изпитание се е превърнал процесът за Байдън и семейството му, отваряйки отново стари рани по-малко от пет месеца преди изборите за президент. Тази връзка е в центъра както на защитата, така и на обвинението. В показанията си Хали също така призна, че се е пристрастила към наркотици, след като Хънтър я запознал с крека, пише The Times.

„Беше ужасно преживяване, през което преминах и се срамувам, и съжалявам за този период от живота си“, добави Хали.

Прокурорите се стремят да докажат, че Хънтър съзнателно е излъгал за зависимостта си от наркотици, когато е купил пистолета. В съда бяха показани текстови съобщения между Хънтър и Хали в деня след покупката, в които той казва, че е „чакал дилър на име Муки“. Когато той не се появи на следващия ден, въпреки че му е изпращала непрестанно съобщения, Хънтър й отговаря с думите: „Спях в кола, пушейки крек на 4-та улица и Родни.“

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase