Снимка: Stefan от Pixabay

Светът и учените са затаили дъх пред предпоставката за нова пандемия. Потенциалната опасност в момента е вирусът H5N1 или по-известен като птичи грип. COVID-19 накара лампата на научния свят да светне в червено и от тогава непрекъснато се тестват нови ваксини и възможни патогени. Любопитна подробност е, че за разработването на ваксина срещи птичи грип се изпозлват… яйца.

А това ужасно много притеснява учените…

До момента имаше няколко по-сериозни бумове на H5N1 - през 2005 и 2009 година. За направата на ваксини за птичи грип се използват милиони оплодени кокоши яйца. „Направо е комично да използваме технология от 40-те години на миналия век за пандемия, която може да се появи през XXI век“, коментира Рик Брайт – ръководител на лабораторията за откриване и развитие на ваксини в Съединените щати.

За да се създаде огромен брой ваксини, е необходимо голямо количество здрави яйца. Или образно казано - ще са нужни всички кокошки в Съединените щати да снасят 900 хиляди яйца дневно в продължение на девет месеца. Антигенът в яйцата ще е достатъчен, за да се осигурят ваксините за населението на САЩ. Парадоксалното е, че готовата ваксина срещу птичи грип дава минимална защита. Поне засега…

Друга любопитна подробност - яйцата могат да бъдат използвани единствено ако кокошките не са заразени с птичи грип, пише bTV.

В Щатите в момента отново има бум на птичи грип, а това доведе до умъртвяването на хиляди домашни птици. Едър добитък, както и двама фермери от Тексас и Мичиган са инфектирани с вируса. Това е напълно достатъчно, за да накара международната научна общност да обърне внимание на възможността за нова пандемия.

Въпреки това разпределението на вируса върху няколко различни животинска вида в голяма географска зона породи притеснения, че вирусът може да еволюира в това да се предава от човек на човек. А ако това се случи, всички са наясно какво следва - посрещаме нова пандемия.

За да се произведе достатъчно генетичен материал за ваксина, вирусът се отглежда във вече оплодени кокоши яйца. Понякога развитието му в яйцата не е правилно, в други случаи вирусът мутира до степен, в която става неизползваем.

По време на втория бум H5N1 светът тромаво започна да мисли в посока превантивна ваксинация. Фармачевтичните гиганти като Modeerna и Pfizer инвестираха милиони за ваксини, направени с РНК на вируса.

Щамът H5N1 е най-заразният от всички. От 1997 г. той е предизвикал смъртта или бракуването на десетки милиони птици по цял свят.

Според данните на СЗО има регистрирани 359 случая на починали от вируса в 12 държави по света. Изчисленията сочат, че смъртността от птичи грип е 50%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase