—нимка: Pixabay

јдминистраци€та на Ѕайдън следи отблизо как »ран реагира на внезапната смърт на сво€ президент, очаквайки статуквото в региона да се запази, като същевременно се притесн€ва, че едно обвинение може да ескалира напрежението с »зраел, пише Politico, позовавайки се на свои източници.

Ќепосредствената политическа несигурност се върти около това кой ще бъде избран за следващ президент, ограничен процес, ефективно контролиран от твърдолинейните духовнически лидери на страната. ѕо-дългосрочни€т въпрос е  е кой ще наследи ’аменей като върховен лидер - –аиси беше потенциален кандидат и смъртта му добав€ повече несигурност при наслед€ването.

Ѕели€т дом внимателно наблюдават »ран и как ще се справ€т с политическата криза. "Ќе залагам на никакви промени в политиката", каза високопоставен служител от администраци€та на президента Ѕайдън.

¬ понеделник от ƒържавни€ департамент на —јў поднесоха "официалните съболезновани€" на »ран за смъртта на –аизи и јмирабдолах€н. √лавни€т говорител ћатю ћилър потвърди, че —јў изпраща подкрепа на »ран и негови€ народ. »з€влението идва на фона на истори€та, ко€то имат двете държави, тъй като са противници от дестилети€.

—лед като »ран поиска помощ от —јў, докато се опитваше да намери останките от хеликоптера, ћилър каза по време на брифинг в понеделник, че са готови да помогнат и това биха го направили по "отношение на вс€ко правителство в тази ситуаци€". "¬ крайна сметка, до гол€ма степен поради логистични причини, не усп€хме да предоставим тази помощ”, каза в съобщението си още говорители€т.

ѕървите часове след като излезе информаци€ за изчезването на хеликоптера, американците нетърпеливо чакаха и се чудеха как катастрофата може да промени динамиката на Ѕлизки€ изток. јмериканците признават, че е имало страх от т€хна страна, че от “ехеран могат да обвин€т т€х или »зраел за саботаж.

ѕред журналисти министърът на отбраната на —јў Ћойд ќстин каза, че "—јў н€мат никаква рол€ в тази катастрофа", както и че ситуаци€та е под подсто€нно наблюдение и че “н€маме никаква представа за причината за инцидента“. «а известно време не беше луд въпросът "“ака ли започва “ретата световна война?", каза един от официалните лица.

«асега ћохамад ћохбер, първи€т вицепрезидент на »ран, изпълн€ва длъжността заместник на –аиси до провеждането на нови избори, пише още изданието. »ранските вицепрезиденти са сравнително слабо известни. Ќо ћохбер вече привлече вниманието на администраци€та на Ѕайдън заради рол€та си в доставката на дронове и ракети на –уси€ за използване във войната в ”крайна.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase